Falimentul personal, ultima soluție pentru românii datornici. Cum poți scăpa legal de datorii
- Cristian Raducanu
- 8 mai 2024, 07:03
În primul trimestru din acest an numărul românilor care și-au declarat falimentul personal s-a dublat față de aceeași perioadă a anului precedent. Cu alte cuvinte, din luna ianuarie și până la finalul lunii martie aproape 60 de persoane au apelat la instrumentul pus la dispoziție de stat.
Falimentul personal, un instrument tot mai des utilizat de români
Motive ar fi destule, ratele la bancă ori la instituțiile non-bancare sau scumpirile din ultima perioadă sunt doar câteva dintre situațiile care i-au determinat pe români să ceară falimentul personal.
Creșterile salariale sunt insuficiente pentru a acoperi scumpirile recente, fie că vorbim de alimentele de bază, facturi sau ratele bancare. Trei motive care i-au trimis pe românii ceva mai vulnerabili la capătul puterilor până într-acolo încât să solicite falimentul personal.
Concret, în primele trei luni din 2024, un număr de 57 de persoane au inițiat procedurile de insolvență personală. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât numărul s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cererile de insolvență s-au dublat fâță de anul trecut
Raportat la anul 2021, au fost înregistrate de opt ori mai multe cereri pentru declanșarea falimentului personal, notează stiripesurse.ro. Numărul de dosare depuse în primele trei luni ale ultimilor ani.
- 2021 - 7 dosare depuse;
- 2022 - 26 de dosare depuse;
- 2023 - 26 de dosare depuse:
- 2024 - 57 de dosare depuse.
Cel mai grav caz este a unui român care a acumulat datorii de 1,2 milioane de lei, de altfel, cea mai mare raportată în acest an, potrivit datelor furnizate de ANPC.
„Printre principalele motive pe care le invocă debitorii ar fi acelea că nu mai fac față cheltuielilor cu traiul zilnic și nu mai fac față cu plata datoriilor către creditor către instituțiile bancare, în mare parte că trebuie IFN-uri.", a precizat Ruxandra Badea, director la Direcţia de Insolvenţă ANPC.
În ce condiții poate fi acordat falimentul personal
Falimentul personal poate fi solicitate doar în cazurile în care datoriile către instituțiile publice, furnizori de servicii, sau alte persoane sunt de cel puțin 15 salarii minime nete pe economie. Cererile se vor depune la Protecția Consumatorului, iar în termen de 30 de zile comisarii analizează dosarul. Odată declanșat falimentul personal executarea silită este suspendată și nu se mai pot adăuga penalități.
În funcție de caz, procedurile care urmează declanșării falimentului personal variază. Prima procedura constă în întocmirea unui plan de rambursare a datoriilor pe o perioadă de inci ani. A doua ține de lichidarea unor active care se poate derula doar prin ordin judecătoresc, iar a treia vizează persoanele pensionate.