Oficiul Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice, care va ajuta fermierii să-şi protejeze diversele sortimente de alimente şi băutură româneşti şi să le promoveze pe piaţa europeană, va fi operaţional de la sfârşitul lunii iunie, a declarat ieri ministrul agriculturii, Dacian Cioloş.
Sediul oficiului va fi la Braşov.
Ministrul i-a sfătuit pe producătorii tradiţionali să se asocieze fie pentru a putea vinde pe piaţa europeană, fie pentru a obţine protecţia Uniunii Europene pentru produsele obţinute.
De asemenea, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSV) va prezenta, în două săptămâni, o soluţie pentru ca produsele tradiţionale autorizate pentru piaţa naţională să se poată comercializa şi pe piaţa comunitară.
„Am cerut Autorităţii să găsească o soluţie astfel încât produsele tradiţionale care sunt autorizate pentru piaţa naţională să se vândă şi pe piaţa comunitară. ANSVSA a emis, recent, un ordin prin care aceste produse realizate în mod tradiţional să obţină derogări de la respectarea normelor privind igiena produselor alimentare, pentru a putea fi comercializate pe piaţa naţională. Acum, ANSVSA trebuie să prezinte un proiect prin care aceste produse tradiţionale, pentru care s-a acordat derogare, să ajungă şi pe piaţa comunitară“, a spus Cioloş.
Potrivit unui ordin emis de ANSVSA, produsele tradiţionale vor putea fi comercializate şi pe piaţa naţională, precum şi pe cea europeană, în acest sens fiind acordate derogări în ceea ce priveşte respectarea normelor europene privind igiena produselor alimentare.