Bulgaria trimite arme în Ucraina, după refuzul de aderare la spaţiul Schengen
- Mădălina Dinu
- 10 decembrie 2022, 22:53
Legislatorii bulgari au aprobat vineri primul pachet de asistență militară a țării pentru Ucraina, care implică o listă clasificată de arme pregătită de guvern. Adunarea Națională a votat cu 148-46 și o abținere în favoarea acordării armelor către Kiev, după luni de dispute politice pe această temă în statul balcanic membru NATO.
Bulgaria a fost de acord anterior să repare echipamente militare ucrainene în fabricile sale, dar a refuzat să trimită direct arme din cauza împotrivirii președintelui Rumen Radev și a partidelor politice favorabile Moscovei din țară, scrie Washington Post.
Împreună cu Ungaria, Bulgaria a fost singura țară membră a Uniunii Europene care a refuzat inițial să ofere arme Ucrainei după invazia Rusiei. Deși lista completă a armelor rămâne clasificată, membrii cabinetului au declarat reporterilor înainte de vot că pachetul include arme de calibru mic și muniție.
Ministrul apărării Dimitar Stoyanov a declarat într-un interviu televizat că ajutorul „este pe deplin aliniat cu prioritățile Ucrainei”, dar a adăugat că Bulgaria nu va furniza nici sisteme de rachete S-300, nici avioane de luptă MiG-29s.
Legiuitorii au ratificat, de asemenea, un acord între ministerele apărării din Bulgaria și Ucraina privind transferul de armament, echipamente și muniții. Acordul include instruirea a până la 60 de persoane din forțele armate ucrainene ca medici de luptă.
Bulgaria, respinsă din spațiul Schengen
Ministrul afacerilor externe din Ungaria a insistat că această respingere a fost cauzată de un veto din partea Austriei şi Olandei, în timp ce celelate state au fost de acord și au susținut aderarea celor două țări. Mai mult decât atât, Szijjarto a precizat că regretă că „birocraţi de la Bruxelles şi miniştri din guverne liberale” au fost tăcuţi.
Szijjarto consideră că voturile țărilor central-europene contează într-o mai mare măsură față de cele ale statelor din vestul Europei. „Dacă o ţară central-europeană îşi foloseşte dreptul de veto atunci este sfârşitul lumii şi se distruge unitatea europeană, în timp ce un veto din partea vest-europenilor este OK”, a susținut ministrul ungar.
Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă joi, 8 decembrie, în cadrul Consiliului JAI. Autoritățile de la Viena au declarat în repetate rânduri, în ultima perioadă, că Austria se va opune aderării țării noastre din cauza numărului mare de imigranți. Totuși, guvernul austriac a fost contrazis de datele oficiale Frontex oferite atât de România, cât și de statele europene. Țara noastră a primit un vot negativ și din partea Olandei. Autoritățile olandeze nu au fost de acord cu aderarea Bulgariei care a fost cuplată la vot cu România.