Bugetul pe 2025, construit pe o estimare de creștere de 2,5% a PIB

Bugetul pe 2025, construit pe o estimare de creștere de 2,5% a PIB Bani. Sursa foto: Pixabay

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, despre bugetul pe 2025, după discuțiile purtate în Comitetul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că protejarea puterii de cumpărare și investițiile se vor afla pe lista priorităților guvernului.

Ciolacu crede că vom avea creștere economică

Bugetul pe 2025 va avea la bază protejarea puterii de cumpărare a cetățenilor și investițiile, mai susține Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a subliniat că este vizată o creştere economică de 2,5% în următoarele luni. Aceasta ar urma să fiebazată pe investiţii, agricultură, construcţii și servicii.

„Investiţiile şi protejarea puterii de cumpărare a românilor sunt coordonatele principale ale bugetului pentru acest an. Proiectul de buget pentru 2025 este unul prudent, care are în vedere o estimare de creştere economică de 2,5%, bazată pe investiţii, agricultură, construcţii, servicii şi creşterea industrială. În acelaşi timp, suntem preocupaţi de protejarea puterii de cumpărare şi de calitatea vieţii oamenilor”, a precizat premierul României.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu. Sursa: Inquam photo/ Octav Ganea

Creștere salarială

Marcel Ciolacu a subliniat că se estimează o creștere a salariului mediu cu 6,1%. Mai mult, menținerea formelor de sprijin pentru pensionari se află pe lista priorităților. În plus, persoanele cu venituri mici vor rămâne în atenția Executivului. 

„Estimăm o creştere a salariului mediu cu 6,1%, un procent ce depăşeşte rata prognozată a inflaţiei, majorarea numărului de angajaţi, dar şi menţinerea unor forme de sprijin pentru pensionari şi pentru plata facturilor la energie de către persoanele cu venituri mici”, a adăugat premierul.

Bugetul pe 2025, „realist”, potrivit lui Tanczos

Ministrul Finanţelor a dat asigurări că va fi atinsă ţinta de deficit de 7% din PIB. Tanczos Barna a declarat că noul buget este unul „cumpătat” și „realist”, care ar urma să asigure „stabilitatea macroeconomică”.

„Este un buget cumpătat şi realist, care va asigura stabilitatea macroeconomică şi va consolida sustenabilitatea finanţelor ţării. Ne vom încadra în ţinta de deficit de 7% din PIB, aşa cum este asumat şi prin Planul fiscal al României. Vom menţine un ritm susţinut al investiţiilor şi vom continuarea susţinerea unor programe cunoscute precum Construct Plus, Anghel Saligny, PNDL, Startup Nation. Este prima dată când Ministerul Finanţelor vine cu repartizarea sumelor pentru unităţile administrativ-teritoriale pe baza datelor recensământului”, a explicat vicepremierul.

Cât va fi bugetul agriculturii

În plus, ministrul Florin Barbu a declarat că investițiile vor continua în domeniul agricol. În 2024 și 2025, 5,5 miliarde de euro sunt alocate pentru astfel de proiecte.

Totodată, aleșii prezenți la consultări au discutat despre cheltuielile bugetare din acest an, reforma administrativă, sprijinirea pensionarilor și menţinerea măsurilor de sprijin pentru plata facturilor la energie.

La final, liderii politici au discutat despre Ordonanța  de Urgenţă nr. 156 din 30 decembrie 2024 și despre efectele acesteia.

Potrivit premierului, legea de aprobare a acestui act normativ va include soluţiile stabilite în urma consultărilor cu sindicatele.