Evenimentul Zilei > International > Budapesta, noi manevre la granițele României! Ce mai pune la cale acum Orban Viktor
Budapesta, noi manevre la granițele României! Ce mai pune la cale acum Orban Viktor

Budapesta, noi manevre la granițele României! Ce mai pune la cale acum Orban Viktor

Comunitatea maghiară din Transcarpatia poate conta în continuare pe sprijinul Guvernului Ungariei, a declarat șeful diplomației de la Budapesta, Péter Szijjártó.

Comunitatea maghiară din Transcarpatia se poate baza, şi în continuare, pe sprijinul necondiţionat al Guvernului Ungariei, pentru că minoritatea maghiară şi ţara-mamă pot fi puternice, pot avea succes şi pot fi complete doar împreună, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, miercuri, la Berehove, la deschiderea anului şcolar de la Universitatea Maghiară „II. Rákóczi Ferenc”, unde şcoala i-a acordat şefului diplomaţiei ungare Premiul „Rákóczi”.

Maghiarii au devenit, astăzi, „motorul” cooperării din Bazinului Carpatic şi din Europa Centrală, al cooperării care în viitor va fi sursa dezvoltării europene, a subliniat Péter Szijjártó (foto) , în discursul său.

Şeful diplomaţiei ungare a arătat că, în ultima vreme, relaţiile dintre Ungaria şi Slovacia, respectiv cele dintre Ungaria şi Serbia s-au îmbunătăţit considerabil.

„Aceste procese pozitive pot sta la baza viitorului Bazinului Carpatic şi al viitorului Europei Centrale, în care se construiesc drumuri şi căi ferate, se deschid punctele de trecere a frontierei, se creează conexiuni în domeniul energiei şi se derulează programe de dezvoltare economică. Acesta este viitorul în urma căruia toată lumea va avea de câştigat, în care relaţiile dintre noi nu vor fi influenţate negativ de apartenenţa noastră naţională”, a spus Szijjártó.

Ministrul a subliniat că este necesar ca locuitorii statelor vecine să privească minoritatea maghiară care locuieşte pe teritoriile sale ca pe o resursă şi ca o punte de legătură între cele două ţări, şi nu ca pe o sursă de conflicte.

„Din acest viitor al Bazinului Carpatic face parte şi Ucraina, motiv pentru care încercăm să facem, pas cu pas, tot ceea ce trebuie pentru ca relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina să intre pe un făgaş normal, din toate punctele de vedere”, a adăugat ministrul ungar de externe.

Oficialul a punctat de asemenea: Ucraina a putut conta, şi până acum, pe ajutorul Ungariei, şi poate conta pe acesta şi acum, în mijlocul epidemiei de coronavirus.

Péter Szijjártó a numit Universitatea Maghiară „II. Rákóczi Ferenc” ca fiind unul dintre cele mai importante bastioane ale păstrării identităţii maghiarilor din Transcarpatia, subliniind că aceasta este instituţia de pe băncile căreia vor ieşi cei care vor educa şi vor conduce generaţiile viitoare.

De aceea, ministrul a asigurat oamenii că Guvernul ungar va continua să sprijine funcţionarea universităţii, cu toate mijloacele necesare.

 

sursa: Rador