București, orașul fără toalete publice. Sunt închise pentru că primăria nu a plătit întreținerea lor
- Mihnea Talau
- 4 iunie 2021, 10:30
Cea mai importantă competiție sportivă a anului, EURO 2020, bate la ușă. Cu doar câteva zile înainte de sosirea suporterilor străini la meciurile campionatului european, toaletele stradale din București sunt sigilate. Din cele 130 de toalete automate fixe, care se auto-dezinfectează după fiecare folosire, 100 sunt deja închise.
Primăria Capitalei explică că are datorii mari față de societatea care le întreține, așa că municipalitatea mai are bani să plătească doar pentru 18 toalete automate din cele 130 din oraș.
În Floreasca, lângă Guvern, lângă Antipa, pe Valter Mărăcineanu, practic în totă zona centrală a Capitalei, toaletele sunt închise.
Din cele 130 de toalete automate fixe, care se auto-dezinfectează după fiecare folosire, 100 sunt deja închise, sigilate cu folie neagră. Cetățenii le privesc nedumeriți pentru câteva clipe, dar apoi își văd de drum, unii revoltați, alții resemnați.
La București, pentru EURO 2020, vor fi mii de turiști numai din străinătate
În curând, de problemele orașului se vor lovi și mii de turiști străini. Începe Campionatul European de Fotbal, iar la București ajung mii de austrieci, macedoneni, ucraineni. Plus alte mii de francezi sau nemți sau portughezi, pentru partida din optimi.
S-a ajuns aici pentru că în bugetul Primăriei nu sunt bani.
Marin Dumitru, reprezentant al prestatorului de servicii publice,explică: „Aceste toalete au fost închise datorită faptului că nu s-a semnat, până la ora actuală, un contract de întreținere și mentenanță. Din cauza, din cele câte știm noi, fondurilor lipsă de la Primăria Capitalei. Pentru a continua activitatea, noi trebuie să avem o putere financiară, pentru că noi plătim curent, apă, consumabile. Și așa mai departe”.
- Începe campionatul de fotbal. Campionatul European. Vin turiștii. Vin mii de turiști. Ce vor face fără toalete-n București? Că e o problemă și asta!
- Încercăm să facem față acestui eveniment, foarte important pentru România, și să mai menținem deschise o parte din toalete. Un număr de vreo 20- 30, promite prestatorul de servicii, potrivit Digi24.
Vor fi deschise 18 toalete automate fixe
Primăria Capitalei a anunțat că a renunțat, oficial, prin contract, la 112 toalete automate fixe, din cele 130 existente în București. Noul acord - cadru, încheiat cu prestatorul până pe 10 octombrie, prevede ca orașul să beneficieze doar de 18 toalete automate fixe, 64 de toalete ecologice mobile și 46 adaptate pentru persoanele cu dizabilități.
Situația va putea fi reglementată complet abia la toamnă, după încheierea licitației internaționale care va decide viitorul operator al toaletelor publice din Capitală.