Britanicii și europenii continuă luni negocierile dure pentru a încerca să găsească un acord post-Brexit, ore decisive după luni de blocaj, pentru a evita un eșec cu consecințe economice grave.
Premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor face un bilanț, luni seara, a două zile suplimentare de discuții care au început duminică, un „efort nou” care este văzut ca o ultimă șansă a negocierilor dintre UE și Marea Britanie pentru un acord post-Brexit.
Rezultatul discuțiilor, purtate până noaptea târziu, duminică până luni, rămâne incert.
„Ar fi prematur” să vorbim despre progres în această etapă, a declarat o sursă europeană pentru AFP duminică seară. „Este imposibil să se prezică rezultatul. Calea este foarte îngustă”, a spus o altă sursă apropiată discuțiilor.
„Instinctul meu îmi spune că este 50/50, nu cred că putem fi prea optimiști”, a declarat premierul irlandez Micheal Martin pe canalul RTE.
Negociatorul european Michel Barnier a început, luni, devreme, în jurul orei 06:45 GMT, un punct de informare în fața ambasadorilor celor 27, a declarat pe Twitter un purtător de cuvânt al președinției germane a UE, scrie Boursorama.
Diplomatul francez s-a arătat foarte precaut la începutul acestei noi serii de discuții din cauza imposibilității, din luna martie, de a găsi un compromis între Londra și UE. „Vom vedea dacă putem merge mai departe”, a spus Barnier.
„Vom lucra foarte mult pentru a obține un acord”, a promis la rândul său omologul său David Frost, care a sosit duminică la Bruxelles.
Negociatorii au reluat partida de poker la Bruxelles și lucrează sub presiunea inexorabilă a calendarului, deoarece un posibil acord comercial - de peste 700 de pagini - va trebui încă ratificat de parlamentele britanic și european înainte de a intra în vigoare la 1 ianuarie.
Fără a uita de vigilența extremă a statelor membre care speră la un acord, dar sunt îngrijorate de concesii prea mari acordate britanicilor.
Spaima unui nou șoc economic
Prim-ministrul irlandez, a cărui țară va fi în prim-plan în caz de „no deal”, a făcut un apel către negociatorii să arate „toată creativitatea posibilă”.
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a reiterat duminică că, în cazul unui acord „neconform” cu interesele Franței, în special pentru pescuit, Parisul își poate pune „veto-ul”.
În caz de „no deal”, „este mai bine să știm acum decât la Crăciun”, a declarat Beaune pentru Journal du Dimanche.
Accesul pescarilor europeni la apele britanice, un subiect hipersensibil pentru unele state membre, se numără printre cele trei puncte care blochează discuțiile, împreună cu modul de soluționare a litigiilor în viitorul acord și garanțiile cerute de UE în ceea ce privește concurența în schimbul accesului britanic fără cotă sau tarif pe marea piață a blocului comunitar.
Zvonurile despre progresele înregistrate în domeniul pescuitului duminică seara au fost negate brusc de surse guvernamentale britanice: „Nu a existat nici o ieșire”.
În ce privesc condițiile concurenței loiale, menite să garanteze convergența în ceea ce privește ajutorul public, standardele sociale sau de mediu, dificultatea constă în găsirea unui mecanism care să respecte suveranitatea pe care Regatul Unit și-a recăpătat-o după divorțul de UE, protejând totodată interesele europene.
Germania, care deține în prezent președinția Uniunii, a reamintit că nu va accepta un acord „cu orice preț”.
Oricare ar fi rezultatul negocierilor de luni seara, relația viitoare cu Londra ar trebui oricum să fie unul dintre subiectele fierbinți ale summitului european de joi și vineri de la Bruxelles.
După plecarea sa oficială din UE pe 31 ianuarie, Regatul Unit a continuat să aplice normele europene. Abia la sfârșitul acestei perioade de tranziție, pe 31 decembrie, va părăsi piața unică și uniunea vamală.
În absența unui acord, schimburile comerciale dintre Londra și UE vor avea loc de la 1 ianuarie în conformitate cu singurele reguli ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), sinonim cu taxe vamale sau cote, cu riscul unui nou șoc pentru economiile deja slăbite de pandemia de coronavirus.