Evenimentul Zilei > International > Brexit. UE și Marea Britanie reiau partida de poker la Bruxelles
Brexit. UE și Marea Britanie reiau partida de poker la Bruxelles

Brexit. UE și Marea Britanie reiau partida de poker la Bruxelles

Britanicii și europenii continuă luni negocierile dure pentru a încerca să găsească un acord post-Brexit, ore decisive după luni de blocaj, pentru a evita un eșec cu consecințe economice grave.

Premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor face un bilanț, luni seara, a două zile suplimentare de discuții care au început duminică, un „efort nou” care este văzut ca o ultimă șansă a negocierilor dintre UE și Marea Britanie pentru un acord post-Brexit.

Rezultatul discuțiilor, purtate până noaptea târziu, duminică până luni, rămâne incert.

„Ar fi prematur” să vorbim despre progres în această etapă, a declarat o sursă europeană pentru AFP duminică seară. „Este imposibil să se prezică rezultatul. Calea este foarte îngustă”, a spus o altă sursă apropiată discuțiilor.

„Instinctul meu îmi spune că este 50/50, nu cred că putem fi prea optimiști”, a declarat premierul irlandez Micheal Martin pe canalul RTE.

Negociatorul european Michel Barnier a început, luni, devreme, în jurul orei 06:45 GMT, un punct de informare în fața ambasadorilor celor 27, a declarat pe Twitter un purtător de cuvânt al președinției germane a UE, scrie Boursorama.

Diplomatul francez s-a arătat foarte precaut la începutul acestei noi serii de discuții din cauza imposibilității, din luna martie, de a găsi un compromis între Londra și UE. „Vom vedea dacă putem merge mai departe”, a spus Barnier.

„Vom lucra foarte mult pentru a obține un acord”, a promis la rândul său omologul său David Frost, care a sosit duminică la Bruxelles.

Negociatorii au reluat partida de poker la Bruxelles și lucrează sub presiunea inexorabilă a calendarului, deoarece un posibil acord comercial – de peste 700 de pagini – va trebui încă ratificat de parlamentele britanic și european înainte de a intra în vigoare la 1 ianuarie.

Fără a uita de vigilența extremă a statelor membre care speră la un acord, dar sunt îngrijorate de concesii prea mari acordate britanicilor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE