Brexit. UE și Marea Britanie reiau partida de poker la Bruxelles

Brexit. UE și Marea Britanie reiau partida de poker la Bruxelles

Britanicii și europenii continuă luni negocierile dure pentru a încerca să găsească un acord post-Brexit, ore decisive după luni de blocaj, pentru a evita un eșec cu consecințe economice grave.

Premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor face un bilanț, luni seara, a două zile suplimentare de discuții care au început duminică, un „efort nou” care este văzut ca o ultimă șansă a negocierilor dintre UE și Marea Britanie pentru un acord post-Brexit.

Rezultatul discuțiilor, purtate până noaptea târziu, duminică până luni, rămâne incert.

„Ar fi prematur” să vorbim despre progres în această etapă, a declarat o sursă europeană pentru AFP duminică seară. „Este imposibil să se prezică rezultatul. Calea este foarte îngustă”, a spus o altă sursă apropiată discuțiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Instinctul meu îmi spune că este 50/50, nu cred că putem fi prea optimiști”, a declarat premierul irlandez Micheal Martin pe canalul RTE.

Negociatorul european Michel Barnier a început, luni, devreme, în jurul orei 06:45 GMT, un punct de informare în fața ambasadorilor celor 27, a declarat pe Twitter un purtător de cuvânt al președinției germane a UE, scrie Boursorama.

Diplomatul francez s-a arătat foarte precaut la începutul acestei noi serii de discuții din cauza imposibilității, din luna martie, de a găsi un compromis între Londra și UE. „Vom vedea dacă putem merge mai departe”, a spus Barnier.

„Vom lucra foarte mult pentru a obține un acord”, a promis la rândul său omologul său David Frost, care a sosit duminică la Bruxelles.

Negociatorii au reluat partida de poker la Bruxelles și lucrează sub presiunea inexorabilă a calendarului, deoarece un posibil acord comercial - de peste 700 de pagini - va trebui încă ratificat de parlamentele britanic și european înainte de a intra în vigoare la 1 ianuarie.

Fără a uita de vigilența extremă a statelor membre care speră la un acord, dar sunt îngrijorate de concesii prea mari acordate britanicilor.