Având în vedere faptul că în România numărul noilor cazuri de infectări cu COVID-19 este într-o creștere alarmantă, o nouă versiune de declarație pe propria răspundere revine în prim-plan.

Prin urmare, în anumite zone în care rata infectărilor depășește valoarea de 3/1000 de locuitori, autoritățile s-au văzut nevoite să ia măsuri drastice și să limiteze circulația. Astfel, locuitorii acestor zone vor fi nevoiți să completeze o nouă declarație pe propria răspundere.

De această nouă măsură sunt vizate două localități din județul Cluj, care, începând de noaptea trecută, au intrat în carantină totală. Cei care vor să părăsească sau să intre în cele două comune vor trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere.

Într-una dintre comune, s-au înregistrat peste 13 cazuri la mia de locuitori, iar în cealaltă, zeci de persoane care au participat la un botez și au luat virusul de la un lăutar care a fost confirmat pozitiv imediat după petrecere.

Din cauza exploziei de cazuri, autoritățile au fost nevoite să bage în carantină cele două localități, scrie Cancan.

Dosar penal pentru cei care nu respectă regulile

Persoanele care vor încerca să încalce legea pentru a intra în localități se vor alege cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. În ceea ce privește persoanele care vor fi prinse fără mască în interiorul satelor carantinate, acestea vor fi amendate cu cel puțin 500 de lei.

În Săvădisla, rata de infectare a ajuns la 8,72 la mia de locuitori. În ultimele zile a crescut rapid numărul celor care s-au îmbolnăvit de COVID-19.

„În data de 3 octombrie a fost un botez la care au participat 71 de persoane. În data de 15, am înţeles că de la muzicant a ieşit testul pozitiv dar asta nu înseamnă că muzicantul a dus boala la noi în Săvădisla. În data de 15 aveam o persoană, în data de 17 deja au plecat la test 32 de persoane. Din care au ieşit cu testul pozitiv 14 persoane.”, a declarat Asztalos Istvan, primar comuna Săvădisla, potrivit Digi 24.