Breaking News. Covid-19, scăpat din laborator! Șeful OMS ar fi recunoscut acest lucru în fața unui înalt oficial european

Breaking News. Covid-19, scăpat din laborator! Șeful OMS ar fi recunoscut acest lucru în fața unui înalt oficial european

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății crede că virusul care produce Covid-19 „s-a scurs din laboratorul din Wuhan”, după un „accident catastrofal” petrecut în 2019, în ciuda faptului că, public, organizația susține că „toate ipotezele rămân pe masă”.

Declarația i-a fost făcută de directorul general OMS Tedros Adhanom unui înalt oficial european, citat de Daily Mail. Afirmația este cu atât mai șocantă cu cât, inițial, OMS a denunțat ipoteza unei scurgeri din laborator ca pe „o teorie a conspirației”, luând de bune afirmațiile regimului comunist de la Beijing.

Acum, în privat, Șeful Organizației Mondiale a Sănătății consideră că pandemia de Covid a început ca urmare a unei scurgeri de la un laborator chinez, susține o sursă guvernamentală de rang înalt.

Și, în timp ce OMS susține public că „toate ipotezele rămân pe masă” cu privire la originile SARS-CoV-2, sursa citată a dezvăluit că Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației, i-a spus recent unui politician european înalt că explicația cea mai probabilă este producerea unui accident catastrofal la un laborator din Wuhan, de unde infecțiile s-au răspândit pentru prima dată, la sfârșitul anului 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mail on Sunday a dezvăluit, pentru prima dată, preocupările serviciilor de informații occidentale cu privire la Institutul de Virologie din Wuhan, unde oamenii de știință manipulau coronavirusuri prelevate din lilieci din peșteri aflate la aproape 1.000 de mile distanță - aceleași peșteri în care se suspectează că și-a avut originea Covid-19 - în aprilie 2020.

Numărul deceselor din întreaga lume din cauza pandemiei de Covid este acum estimat că a ajuns la peste 18 milioane.

O mușamalizare cu 18 milioane de morți?!

OMS a fost inițial criticată pentru abordarea sa plină de deferență față de dictatura comunistă din China în legătură cu pandemia. De asemenea, organizația a fost extrem de favorabilă față de susținerile Beijingului potrivit cărora afirmațiile despre o scurgere din laborator ar fi doar o „teorie a conspirației”.

Toate acestea în absența oricărei dovezi convingătoare de răspândire „zoonotică” – procesul prin care un virus trece de la animale la oameni. Dar acum Dr. Tedros adoptă o poziție publică mai neutră și a informat statele membre în OMS, luna aceasta, admitând că „nu avem încă răspunsuri cu privire la originea virusului sau la felul în care a ajuns la populația umană”.

„Înțelegerea originilor virusului este foarte importantă din punct de vedere științific pentru a preveni viitoarele epidemii și pandemii. Dar, moral, le datorăm răspunsuri și tuturor celor care au suferit și au murit și familiilor lor. Cu cât durează mai mult, cu atât devine mai greu. Trebuie să accelerăm căutările și să acționăm cu un sentiment de urgență”.

Ce nu spune OMS. Atitudine indulgentă față de China

„Toate ipotezele trebuie să rămână pe masă până când avem dovezi care să ne permită să excludem anumite ipoteze. Acest lucru face cu atât mai urgent ca această activitate științifică să fie ținută separată de politică.

Modul de prevenire a politizării este ca țările să partajeze date și mostre cu transparență și fără interferențe din partea vreunui guvern. Singurul mod în care această activitate științifică poate progresa cu succes este cu o colaborare deplină din toate țările, inclusiv din China, unde au fost raportate primele cazuri de SARS-CoV-2”, a mai spus directorul OMS.

Anul trecut, Organiația Mondială a Sănătății a înființat Grupul de consultanță științifică pentru originile noilor agenți patogeni (Sago) pentru a sublinia ce studii ar fi necesare pentru a identifica originile SARS-CoV-2 - așa cum este cunoscut științific Covid-19 - și pentru a „crea un cadru global pentru studierea originilor agenților patogeni emergenti și reemergenți”.

Presiuni internaționale asupra Chinei și OMS

O sondare inițială a focarului de către OMS a fost respinsă cu înverșunare de regimul comunist din China, ceea ce a condus la un raport care a concluzionat că virusul SARS-CoV-2 s-a transmis probabil la oameni de la un liliac, printr-o altă specie neidentificată.

Dar după ce 14 națiuni, inclusiv Marea Britanie, SUA și Australia, au criticat concluziile sale ca fiind puternic compromise, Dr. Tedros a recunoscut defectele raportului și a cerut acest nou proces.

Guvernul britanic a adoptat o abordare prudentă în atribuirea vinei pentru răspândirea Covid-19, o poziție pe care scepticii chinezi o atribuie fricii de a ofensa Beijingul. Cu toate acestea, informațiile americane au plasat laboratorul secret din Wuhan în centrul analizei sale.

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a susținut că lucrătorii institutului s-au îmbolnăvit de simptome asemănătoare Covid-19 în toamna anului 2019 - cu câteva săptămâni înainte de a se declanșa alarma, și a spus că, în cadrul proiectelor militare, oamenii de știință experimentează cu un coronavirus de la lilieci foarte asemănătorcu cel care provoacă Covid.

Iar un membru al OMS a declarat că „Dr. Tedros a spus în mod constant că toate ipotezele rămân pe masă, în timp ce oamenii de știință își continuă munca.”