Cotidianul francez Le Figaro acuză China că a încercat să acapareze mai multe instituții cheie la nivel mondial. Printre aceastea se află Organizația Mondială a Sănătății, condusă de Tedros Adhanom Ghebreyesus, fost membru al Partidului Comunist din Etiopia.

Ziariștii francezi au remarcat că africanul nu a lansat critică către chinezi, deși aceștia au luat măsuri foarte târziu după izbucnirea epidemiei de coronavirus, care s-a transformat în pandemie.

Beijingul a avut o politică de stat în ultimele decenii, cumpărând active în statele din Africa, în schimbul accesului la rezervele naturale.

Chinezii au finanțat, printre altele, sediul Uniunii Africane și și-a impus astfel la OMS un om asupra căruia are influență.

OMS este suspectată atât de SUA, dar și de câteva state europene pentru că a minimalizat numărul deceselor din Wuhan, pentru a nu supăra China.

Cei de la Organizația Mondială a Sănătății au declarat stare de urgență abia la finalul lunii ianuarie, la două luni după apariția primelor cazuri la Wuhan.