Trump acuză: „OMS a omorât oameni pentru a acoperi China”

Trump acuză: „OMS a omorât oameni pentru a acoperi China”

Administrația Trump, care a lansat în ultima perioadă o ofensivă susținută la adresa Organizației Mondiale a Sănătății, a dat publicității joi un adevărat rechizitoriu la adresa OMS.

Organizația condusă de etiopianul Tedros Adhanom Gebreyesus este acuzată că a ignorat informații cheie venite de la Taiwan, „acordând întâietate politicii în detrimentul sănătății publice”.

Încă de marți, Donald Trump a acuzat OMS că „s-a așezat” pe poziții „foarte favorabile Chinei” și a amenințat să suspende contribuție financiară americană la bugetul organizației.

Statele Unite suportă 25% din bugetul OMS.

Ne puteți urmări și pe Google News

În rechizitoriul de joi, Washingtonul a reafirmat că lipsa de transparență a Chinei a făcut ca „lumea să piardă un timp prețios” de reacție la epidemie, dar a adăugat că „actele OMS au dus și ele la pierderea de vieți omenești”, potrivit unui purtător de cuvând al Departamentului de Stat.

„Până pe 30 ianuarie, OMS nu a declarat că COVID-19 este o urgență de sănătate publică de amploare internațională”, deși fusese „informată despre epidemia din China încă din decembrie”, a spus purtătorul Departamentului de Stat, citat de AFP.

„OMS a declarat că este vorba de o pandemie doar pe 11 martie”, a adăugat oficialul american.

Acesta a exprimat „intensa preocupare” a Statelor Unite în legătură cu faptul că Taiwanul a „notificat OMS încă din decembrie 2019 despre o posibilă transmitere a virusului de la om la om, pe baza contaminărilor în rândurile personalului medical din Wuhan”, focarul epidemiei din China.

„Suntem de asemenea profund tulburați de faptul că informațiile din Taiwan nu au fost transmise comunității sanitare mondiale, așa cum o arată declarația OMS din 14 ianuarie 2020, potrivit căreia nu există nici o dovadă a transmiterii de la om la om”, a subliniat diplomația americană.

„O dată în plus, OMS a acordat întâietate politicii în detrimentul sănătății publice, așa cum o face în ceea ce privește statutul de observator al Taiwanului la OMS din 2016”, afirmă Departamentul de Stat.

Statele Unite apreciază în schimb că Taiwanul, exclus în ultimii ani din rândurile OMS la presiunile Chinei, a avut un comportament exemplar.

China nu recunoaște independența Taiwanului, amenințând cu represalii orice țară terță sau organizație care întreține relații cu insula vecină.

În plus, Statele Unite deplâng faptul că propriile măsuri pe care le-a luat împotriva epidemiei au „întâmpinat o mare rezistență din partea OMS, care a continuat să îi salute însă pe conducătorii chinezi pentru «disponibilitatea lor de a împărtăși informații»”.

„Aceste recomandări au avut repercusiuni la scară mondială, de vreme ce unele țări au întârziat să limiteze zborurile directe și schimburile comerciale cu China, pe baza aprecierii inexacte a OMS”, a explicat oficialul american.

„Vom avea multe învățăminte de tras”, „mai ales pentru a afla unde și cum sistemul OMS a eșuat în îndeplinirea misiunii sale”, a spus purtătorul de cuvânt, care a conchis:

„Considerăm că o evaluare completă a atitudinii OMS va fi necesară de îndată ce vom fi învins actuala pandemie.”