Evenimentul Zilei > International > Breaking news. A murit Colin Powell. El a suferit complicații din cauza COVID
Breaking news. A murit Colin Powell. El a suferit complicații din cauza COVID

Breaking news. A murit Colin Powell. El a suferit complicații din cauza COVID

Colin Powell, fostul secretar americat de stat a murit, luni, din cauza complicațiilor, după ce s-a infectat cu COVID-19.

Anunțul a fost făcut de către familia sa, potrivit CNN.

Colin Powell a fost șeful diplomației americane în timpul mai multor administrații republicane.

„Am pierdut un soţ, un tată şi un bunic remarcabil şi iubitor, precum şi un mare american”, au precizat membrii familiei într-un comunicat.

„Era complet vaccinat. Vrem să mulţumim personalului medical de la Centrul medical naţional Walter Reed pentru tratamentul plin de grijă asigurat”, a mai menţionat familia în comunicatul publicat pe pagina sa de Facebook.

În calitate de general cu patru stele, Colin Powell a fost şeful Statului Major interarme în mandatul lui George H.W. Bush în timpul războiului din Golf din 1991, în urma căruia forţele conduse de SUA au alungat trupele irakiene din Kuweitul vecin.

Powell, un republican moderat şi pragmatic, a ocupat ulterior funcţia de secretar de stat în timpul preşedintelui George W. Bush.

Avocat al războiului din Irak, Powell a susţinut pe 5 februarie 2003, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, o lungă alocuţiune privind armele de distrugere în masă deţinute de Irak, argumente care au fost folosite la justificarea invadării ţării.

El a recunoscut ulterior că această acţiune este o „pată” pe reputaţia sa. „Este o pată pentru că eu sunt acela care a făcut prezentarea în numele SUA în faţa lumii şi asta va face parte mereu din bilanţul meu”, a afirmat politicianul republican.

Născut pe 5 aprilie 1937 în Harlem, Colin Powell a crescut la New York, unde a studiat geologia.

Powell şi-a început cariera militară în 1958. Mai întâi detaşat în Germania, el a fost apoi trimis în Vietnam în calitate de consilier militar al lui John F. Kennedy.