Editura Evenimentul si Capital

ESTE sau NU este BRÂNZA sănătoasă? Cinci experţi răspund la această întrebare. Nici nu bănuiţi verdictul

Autor: | | 2 Comentarii | 3209 Vizualizari

Aproape toată lumea alege să mănânce un sandviș cu brânză sau să se bucure de o bucată de Comté, însoțită de un pahar cu vin bun. Dar este brânza compatibilă cu o dietă sănătoasă, cum pare să sugereze unele indicii? Cele mai multe brânzeturi conțin sare și grăsimi saturate, dar sunt, de asemenea, bogate în proteine ​​și calciu. Deci, care este verdictul?

Cinci experti clarifică dacă brânza este sănătoasă sau nu şi cât trebuie să consumăm pe zi:

Clare Collins, nutriționist

"În afară de cazul în care aveți intoleranță la lactoză sau alergie la proteine ​​din lapte, brânza nu este incompatibilă cu sănătatea. În Australia se recomandă consumarea a două produse lactate de trei ori pe zi (și chiar până la patru ori pe zi, pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani). Este recomandat porţii de aproximativ 40 de grame, să fie produse scăzute în grasimi, pentru a limita aportul de calorii. În Franţa, recomandările sunt putin diferite, desi în general similare. În prezent, impactul consumului de brânză asupra riscurilor cardiovasculare (aşa cum se spune), nu a fost încă studiat în mod corespunzător. O revizuire a literaturii care datează din 2018 a identificat totuși patru publicații științifice ale căror autori au examinat problema foarte serios. Rezultatele acestora arată că, pe măsura creșterii consumului de brânză, riscul bolilor cardiovasculare este mai mic. Consumată regulat și cu moderatie, brânza este compatibilă cu o bună stare de sănătate".

Evangeline Mantzioris, dietetician

"Diferitele elemente nutritive conținute în brânză trebuie luate în considerare. Cele mai multe dintre ele - calciu, proteine ​​și grăsimi saturate - sunt prezente și în alte produse lactate. Calciul este important deoarece reduce riscul de osteoporoză, în timp ce proteinele sunt necesare pentru fabricarea și repararea țesuturilor. Ambele elemente au beneficii evidente pentru sănătatea noastră. Grăsimile saturate conținute în brânză sunt, în ceea ce le privește, mai controversate, în special în ceea ce privește rolul lor potențial în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, consensul care rezultă din studiile la scară largă este că brânza este un aliment neutru - adică nu are nici un efect pozitiv sau negativ. Brânza este, de asemenea, o hrană fermentată, care conține, prin urmare, bacterii sau drojdii, care ajută la menținerea microbiomei sănătoase. Cu toate acestea, trebuie amintit că o porție de brânză (40 g) reprezintă aproximativ 500 până la 650 kJ (500 Calorii = 2.0934 Kilojouli). Ca urmare, este mai bine să urmați recomandările, adică trei porții de produse lactate pe zi, brânză inclusă - dacă vă place. Și dacă încercați să pierdeți în greutate sau aveți deja probleme cardiovasculare, consultați-vă medicul".

Regina Belski, dietetician

"Brânza poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, nu toate soiurile sunt egale, și nu este necesar să se mănânce o bucată întreagă de Brie. Conform ghidurilor dietetice australiene, o porție corespunde unei cantități de aproximativ 40 g de brânză tare, cum ar fi cedru, și aproximativ 120 g de ricota. Când vă aflaţi la supermarket, luați trei tipuri diferite de brânzeturi și citiți etichetele pentru a le determina ingredientele. Cât de multă sare conține, grăsimi saturate și calciu. Apoi alegeți cele mai bune dintre cele trei - cea care conține cel mai mult calciu, cea mai mică cantitate de sare, cea mai puțin saturată în grăsimi. Și bucurați-vă, cu moderaţie".

Rebecca Reynolds, nutriționist

Soarta Elenei Udrea, DECISA! Veste de ULTIMA ORA, din Costa Rica

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI