Borș ucrainean cu ingredient secret – o rețetă autentică

Borș ucrainean cu ingredient secret – o rețetă autentică

Borșul cu sfeclă roşie este cea mai veche mâncare tradiţională sa ucrainenilor. Cultura borşului ucrainean a intrat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial în pericol. Borşul ucrainean este dens, foarte sățios, delicios, conține multe legume: cartofi, varză, sfeclă, morcov, roșii, ardei gras, usturoi, care îi oferă o aromă deosebită și un gust bogat. O savoare aparte și o notă picantă îi oferă sosul secret, format din 3 ingrediente. Acest sos intensifică gustul borșului și îl face mult mai apetisant. Descoperiți ingredientele secrete și preparați un borș autentic ucrainean, care va fi pe placul întregii familii.

Ingrediente

– 1 kg de carne de porc

– 1 sfeclă

Ne puteți urmări și pe Google News

– 1 morcov

– 1 bol mic de varză tocată

– 1 ardei gras roșu

– 4 cartofi

– 3 roșii

– 100 g de piure de roșii

– 3 căței de usturoi

– 1 ceapă

– 20 g de slănină sărată (preferabil veche)

– 2-3 frunze de dafin

– 2-3 linguri de smântână

– 1 lingură de zahăr

– sare, piper negru și piper roșu după gust

– câteva fire de mărar.

Mod de preparare

1. Fierbeți supa. Puneți o cratiță cu 2 l de apă la foc, adăugați carnea spălată sub un jet de apă rece. Fierbeți carnea timp de 30-40 de minute, adăugați la sfârșit 2-3 frunze de dafin și un pic de sare. Apoi scoateți carnea din supă și lăsați-o să se răcească.

2. Între timp pregătiți celelalte ingrediente. Spălați sfecla și morcovul, curățați legumele și tăiați-le fâșii mici, adăugați-le în supă.

3. Tăiați cartofii cubulețe și varza fâșii subțiri. Tăiați roșiile și ardeiul gras felii mici.

4. Puneți ceapa tocată mărunt într-o tigaie cu ulei de floarea soarelui și prăjiți-o la foc mic până se va rumeni.

5. Adăugați în tigaie roșiile tăiate, prăjiți-le un pic, apoi adăugați 2 linguri de piure de roșii (sau mai multe roșii proaspete) și 2-3 linguri de smântână.

6. Amestecați toate ingredientele până la omogenizare și fierbeți masa, amestecând continuu la foc mic. Puteți verifica masa dacă este gata prin stratul translucid de ulei, care apare la suprafață.

7. Smântâna trebuie să se evapore complet pentru ca masa să capete o culoare roșie-portocalie și să devină translucidă, opriți focul și dați amestecul într-o parte.

8. În acest timp morcovul și sfecla au fiert și supa a devenit portocalie. Tăiați carnea mărunt, scoateți oasele (dacă sunt) și adăugați-o în supă.

9. Adăugați în cratiță celelalte ingrediente: cartofii, după 10 minute puneți varza și ardeiul gras.

10. Lăsați supa să fiarbă, iar între timp pregătiți sosul secret.

11. Mărunțiți un pic de mărar, 2-3 căței de usturoi și puțină slănină veche, tăiați toate ingredientele bucățele mici. Slănina veche are o aromă specifică, care este foarte importanta pentru prepararea borșului ucrainean.

12. Pentru a obține slănină veche, trebuie să înveliți o bucată de slănină în hârtie și s-o țineți la frigider timp de câteva luni. Preferabil ca slănina să conțină cât mai puține straturi de carne.

13. Trebuie să folosiți aproximativ 1 linguriță de slănină mărunțită. Slănina este necesară doar pentru oferirea unei arome originale acestui fel de mâncare.

14. Pisați toate cele 3 ingrediente până la omogenizare. Puteți adăuga o priză de sare grunjoasă sau de mare, care vă va ajuta să mărunțiți bine ingredientele.

15. Adăugați în borș sare după gust, 1 lingură de zahăr, piper negru și piper roșu la dorință.

16. Gustați supa și cartofii și mai adăugați condimente, zahăr și suc de roșii, dacă este necesar. Adăugați amestecul din tigaie și fierbeți borșul timp de 15 minute

17. Adăugați la sfârșit sosul secret din mărar, usturoi și slănină. Opriți focul și lăsați borșul să stea timp de 10-15 minute. Serviți borșul cu pâine neagră proaspătă, smântână, usturoi și ardei roșu!