Pensia lui Isărescu. Drepturile guvernatorului BNR s-a dublat în cinci ani

Pensia lui Isărescu. Drepturile guvernatorului BNR s-a dublat în cinci ani Mugur Isărescu Sursa foto: Dreamstime.com

Mugur Isărescu este guvernator al Băncii Naționale din 1990, fiind singurul oficial român care nu a fost schimbat din funcție. Deși este în activitate, el încasează și drepturile cuvenite ca pensionar. Iar acestea nu sunt deloc mici.

 

Guvernatorul BNR este unul dintre cei mai bine plătiți români, îmbinând salariul de bancher cu pensia.  El s-a pensionat, efectiv, în anul 2017, la trei ani după împlinirea vârstei legale. A continuat să conducă Banca Centrală și, probabil, o va mai face pentru încă un mandat (cel puțin). Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat intenția de a-l susține la o nouă nominalizare. Iar Ciolacu conduce PSD, partidul majoritar din Parlament.

Pensia lui Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Centrale şi-a depus dosarul de pensionare la 68 de ani, cu trei ani mai târziu după ce a împlinit vârsta de prevăzuteă de lege. El a început să-și încaseze drepturile cuvenite la pensie, în septembrie 2017. Anterior, Mugur Isărescu era de părere că nu este în regulă să ia și pensie și salariu de la BNR.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am început activitatea în 1971 şi nu cred că s-ar aduna o lună dacă aş pune cap la cap toate concediile medicale. Banca Naţională oferă o anumită sumă – nu-mi cereţi să o definesc, pentru că orice termen se speculează – angajaţilor care împlinesc vârsta de pensionare. Eu nu am luat şi pensia, pentru că am zis că aşa e frumos, să nu iau şi pensie, şi salariu de la Banca Naţională”, explica Mugur Isărescu.

Ulterior, s-a răzgândit și nu a mai văzut o problemă în a încasa pensia și salariul de la BNR în același timp. Cu atât mai mult cu cât drepturile de pensionar nu erau deloc mici. Potrivit ultimei declarații de avere, din 2023, aferentă anului 2022, guvernatorul a încasat o pensie de 19.800 de lei pe lună. Salariul de la Banca Națională este de 85.600 lei.

La acestea se adaugă și o indemnizație lunară de 2.500 de lei primită în calitate de membru al Academiei Române.

Banca Națională a României

BNR. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvenatorul și-a dublat pensia în cinci ani

Ca orice pensionar care a cotizat la stat și beneficiază de prevederile legislației în vigoare, Mugur Isărescu se bucură de actualizări și indexări. Iar acestea sunt destul de consistente, având în vedere suma pe care o încadează ca pensie. Astfel, în doar cinci ani, conform calculelor făcute de Fanatik, el și-a dublat veniturile din pensie.

Astfel, de la 9.300 de lei cât era, conform declarației de avere, în 2018, pensia lui Mugur Isărescu a ajuns la 19.800 lei, în 2022. În prezent, având în vedere majorările din 2023 și 2024, drepturile sale depășesc 20.000 de lei.

„Mugur Isărescu şi-a depus dosarul de pensionare în august 2017, deşi a împlinit vârsta de pensionare în 2014. Pensia pe care o încasează este conform legii actuale a pensiilor. În urma raportului care se aplică, atât a rezultat. Nu este o pensie specială, se aplică pur şi simplu legea pensiilor ca pentru orice contribuabil din ţara asta. Are peste 45 de ani de muncă. Au fost multe variaţii pa cartea de salarii”, explica Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale.

Marcel Ciolacu somat să stabilească graficul pentru alegeri

Marcel Ciolacu și guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Sursa foto: Photo 286678150 © LCVA | Dreamstime.com

Mugur Isărescu cel mai longeviv guvernator BNR

Actualul guvernator al Băncii Naționale este singurul oficial care și-a păstrat funcția de-a lungul anilor, din 1990 și până în prezent, El a avut o scurtă perioadă de întrerupere, între 1999 și 2000, când a ocupat funcția de premier al României.

Mugur Isărescu a candidat la președinția României, la alegerile din 26 noiembrie 2000, ca independent susținut de CDR 2000. A obținut doar 9,54% din voturi în primul tur, insuficient pentru a merge mai departe. După scurta aventură politică, s-a întors la Banca Națională unde a și rămas.

În prezent este considerat cel mai longeviv guvernator de bancă din lume.