Stațiunea din România, frecventată de familiile regale din Europa, renaște. Are cele mai benefice ape
- Antonia Hendrik
- 11 mai 2024, 15:20
Stațiunea fost și rămâne una dintre cele mai importante destinații balneare din România. Stațiunea este cunoscută încă din vremea romanilor sub denumirea de Ahibis. A fost considerată „perla” balneară a țării, iar turiștii o umpleau până la refuz în trecut. Iar acum renaște și devine tot mai atractivă pentru turiști datorită apelor minerale benefice pentru diferite boli.
Stațiunea din România, frecventată de familiile regale din Europa, renaște
Declarată localitate balneară în 1819, Buziașul a fost vizitat de-a lungul timpului de numeroase personalități, inclusiv capetele încoronate ale familiilor regale din Europa. Se spune că Prințesa Sissi, îndrăgostită de frumusețea stațiunii, o vizita des pentru plimbări în marele parc din centrul orașului.
Stațiunea Buziaș. Sursa foto: Facebook
Apele minerale de la Buziaș sunt recunoscute pentru efectele lor terapeutice asupra sănătății. Analizele chimice efectuate în 1805 au evidențiat conținutul ridicat de dioxid de carbon, calciu, fier și sodiu. Aceste ape sunt benefice în tratarea unei game variate de afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare, afecțiuni neurologice, tulburări digestive, afecțiuni renale și ginecologice.
Stațiunea Buziaș. Sursa foto: Facebook
A fost construită la comanda împăratului Franz Joseph
Construită în 1875, la comanda Împăratului Franz Joseph, colonada de lemn a fost reabilitată în 2017 și este un loc ideal pentru plimbări în Parcul Dendrologic din stațiune.
Colonada face legătura între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino, având rolul de a proteja pe amatorii de promenade împotriva precipitațiilor sau a soarelui, dar și un efect benefic în cadrul curelor balneare.
Stațiunea Buziaș. Sursa foto: Facebook
Colonade asemănătoare se mai găsesc la Karlovy Vary și Baden-Baden, dar lungimea impresionantă a colonadei din Buziaș (500 de metri) o face să fie unică în Europa.
Parcul ocupă o suprafață de 20 de hectare și este unul dintre puținele locuri de acest fel. La începutul acestui an a fost finalizat un proiect de reabilitare,de aproape 5 milioane de euro din fonduri europene, care a cuprins schimbarea completă a aleilor, 18.000 de metri pătrați de piatră cubică, o nouă fântână arteziană modernă și schimbarea completă a iluminatului și mobilierului urban.
Stațiunea Buziaș. Sursa foto: Facebook
Stațiunea Buziaș va deveni o atracție turistică de top
Stațiunea Buziaș ar putea ajunge o stațiune de tot după realizarea proiectului pentru aquapark. Acest proiect este în stadiu avansat.
„Am început deja să lucrăm la Proiectul Tehnic. Aveam aici un Studiu de Prefezabilitate pentru aquapark, dar acesta trebuie regândit, subdimensionat fiindcă banii sunt mai puțini decât prognoza inițială. Banii pentru Proiectul Tehnic vor intra în final în costul total al investiției”, a declarat primarul orașului Buziaș, Sorin Munteanu.
Stațiunea Buziaș. Sursa foto: Facebook
Potrivit proiectului de la Buziaș, locația pentru aquapark este de 3,2 hectare, suprafața construită la sol este de 4.750 de metri pătrați, urmând să fie mai multe bazine de exterior, dar și bazine de interior pentru perioada de iarnă. Va fi un bazin exterior de tip plajă cu valuri intermitente de 600 de metri pătrați, bazine exterioare cu tobogane, bazine exterioare pentru copii, bazine interioare cu apă normală și cu apă minerală.