Evenimentul Zilei > Politica > BOMBA lui Adrian Năstase: „Acoperiții din presă au organizat campanii împotriva mea!”
BOMBA lui Adrian Năstase: „Acoperiții din presă au organizat campanii împotriva mea!”

BOMBA lui Adrian Năstase: „Acoperiții din presă au organizat campanii împotriva mea!”

Ex-premierul pesedist Adrian Năstase susține – în „Presa de la A la N” (Editura SemnE, București, 2015) – că acoperiții din mass-media dâmbovițeană (numiți „colaboratori ai altor instituții”) au organizat, în perioada 2000-2004, ample campanii de presă îndreptate împotriva sa

Adrian Năstase face această afirmație în preambulul stenogramei inedite a unei discuții pe care a purtato, în 30 mai 2003, din postura de premier, cu nume grele ale presei românești: Cornel Nistorescu, Ion Cristoiu, Marius Tucă, Octavian Paler, Horia Alexandrescu, Valeria Dorneanu, Sabina Fati, Valentin Păunescu, Lucian Mândruță și Liviu Mihaiu. „Evenimentul zilei” vă prezintă paragraful în care fostul premier pesedist face trimiteri la acoperiţii din presă.

Despre jurnaliști care colaborau cu „alte instituții”

„Este clar, nu poţi să te baţi cu legendele. Nici nu încerc. Cu toate acestea, în momentul în care am găsit stenograma unei discuţii pe care am avut-o, în 30 mai 2003, cu mai mulţi directori din mass-media, m-am gândit că aş putea să aduc o „probă” pentru a arăta cum funcţiona în acea perioadă dialogul jurnaliştilor cu guvernul (…) Relațiile mele cu jurnaliștii au oscilat mult în cei 25 de ani care au trecut de la Revoluție. Cu unii am devenit prieten, cu alții «complice », dar numai pe anumite perioade de timp. Pe alții i-am antipatizat și, probabil, că și ei m-au antipatizat pe mine. Pe unii i-am respectat, pe alții nu. Poate că unii aveau colaborări – așa cum mi se spunea uneori – și cu alte instituții. În plan extern, oricum, multe ţări folosesc acoperirea de ziarist. Acest aspect nu m-a interesat niciodată. Am ştiut însă cum se organizează campaniile de presă. Le-am simţit pe pielea mea, ştiind sau aflând, ulterior, şi cine le susţinea”, a scris Adrian Năstase.

Năstase, „surclasat” de divorțul lui Adrian Mutu!

Potrivit stenogramei citate, Adrian Năstase şi-a exprimat şi nemulţumirea stârnită de faptul că acţiunile şi politicile guvernamentale nu se bucurau deloc de articole sau de emisiuni „pozitive”, în timp ce interesul ziariştilor era axat pe scandalul declaraţiilor de avere (care aducea mari prejudicii de imagine PSD) şi pe cel iscat de divorţul fotbalistului Adrian Mutu.

Cristoiu: „Ne-ați da un mare ajutor dacă ați divorța dumneavoastră!”

După ce Adrian Năstase s-a plâns în repetate rânduri că nu ar avea presă „pozitivă” – deşi Octavian Paler i-a reproşat în faţă că a aservit presa, în special posturile publice – a luat cuvântul jurnalistul Ion Cristoiu, care i-a dat un sfat mai mult decât ingenios premierului. „Domnule prim-ministru, adevărul, apropo de ce spunea Marius Tucă, de ratingul pe care l-au făcut ieri toate emisiunile cu Mutu, dumneavoastră neați putea da un mare ajutor dacă ați divorța dumneavoastră! Vă imaginați ce rating ar fi și nu am mai scrie despre declarațiile de avere cel puțin o lună, dar din ăsta cu partaj așa și cu scrisori la Mediafax”, i-a propus Cristoiu lui Adrian Năstase.

Un mare specialist în fotbalul turcesc

Deși nu consemnează hohote de râs, stenograma ne prezintă răspunsul sec al premierului: „Evident, fotbalul a creat întotdeauna acest interes extraordinar. În Turcia am fost uluit să văd mecanismele sociale și mecanismele de comunicare prin care fotbalul reprezintă o valvă pentru tensiune socială, pentru nemulțumiri, dar, în sfârșit, în ceea ce îi privește pe Mutu și pe soția lui, nu am foarte multe lucruri de spus.”