Secretarul de stat al Georgiei a anunțat că va avea loc o „renumărare manuală” a tuturor buletinelor de vot în acest stat-cheie pentru alegerile prezidențiale americane.
BREAKING: Georgia Secretary of State announced that they will conduct a ‘Hand Recount’ of the presidential race. pic.twitter.com/9JAEmfKW5d
— ThePoliticalInsider (@TPInsidr) November 11, 2020
Cu 99% dintre voturi numărate, președintele Donald Trump are 49,2% dintre buletine în favoarea sa, iar Joe Biden are 49,5%.
Între cei doi candidați, diferența este mai mică de 15.000 de voturi.
Secretarul de stat al statului Georgia, Republicanul Brad Raffensperger, a anunțat că va avea loc o renumărare manuală a tuturor voturilor în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc de dimineață.
„Cu diferențele fiind atât de mici, este necesară o renumărare completă, manuală, în fiecare district. Această măsură va contribui la creșterea încrederii. Va fi un audit, o renumărare și o reexaminare, toate în același timp”, a spus Raffensperger.
„Va fi o mare cantitate de muncă, dar vom colabora cu districtele pentru ca aceasta să se încheie în timp utile pentru o certificare de stat”, a mai adăugat oficialul georgian.
Funcționarii electorali vor împărți buletinele de vot în seturi pentru fiecare candidat în parte, apoi le vor trece prin mașinile de numărat. Odată rezultatele certificate, partea perdantă va avea dreptul să ceară o nouă numărătoare la mașină.
Brad Raffensperger speră că numărătoarea manuală va fi încheiată până la data de 20 noiembrie. Statele trebuie să își încheie operațiunile de numărare până pe 8 decembrie.
Democrații și-au aranjat alegerile pentru ei
Democrații au dat în judecată statul Georgia în luna august în încercarea de a prelungi termenul limită pentru primirea voturilor prin corespondență. Ei au invocat pandemia de COVID ca motiv pentru cererea lor.
Judecătoarea districtuală Eleanor Ross din Atlanta, care a fost numită de Barack Obama, a extins termenul limită cu trei zile după data alegerilor.
Legia din Georgia impune și ca statul să informeze un alegător dacă acestuia i s-a respins votul prin corespondență din cauza unei semnături lipsă sau incorecte, ori a unei identificări corespunzătoare etc.
Dat fiind că a intervenit prelungirea cu trei zile a termenului limită, alegătorii aveau posibilitatea de a-și „repara” votul în timp util.
Prin urmare, într-o acțiune foarte bine pregătită din vreme, Partidul Democrat (ai cărui alegători au constituit majoritatea zdrobitoare a votanților prin poștă), a trimis echipe de militanți pentru „repara” voturile respinse în ziua votului, în intervalul celor trei zile suplimentare, a scris Breitbart.
În cazurile și așa foarte puține că era vorba de votul unui Republican, militanții Democrați au primit instrucțiunea să plece fără a-l ajuta.