COVID-19: „Vaccinarea obligatorie este cea mai proastă măsură”

COVID-19: „Vaccinarea obligatorie este cea mai proastă măsură”

Informația că Pfizer a finalizat un vaccin anti-COVID readuce pe tapet dezbaterea dacă vaccinarea trebuie să fie obligatorie sau nu.

„Cea mai proastă măsură care se poate lua este să faci vaccinul obligatoriu”, a declarat virusologul belgian Mark Van Ranst pentru canalul VRT Niews.

„Acest lucru ar da apă la moară mișcării anti-vaccin și este ceea ce ei au avertizat de ani de zile că se va întâmpla. Ar transmite un semnal foarte prost”, a spus Van Ranst.

Potrivit cifrelor date publicității de Institutul de Sănătate Publică al Belgiei, Sciensano, 50% dintre cetățenii belgieni chestionați s-ar vaccina cu siguranță, 17% nu, iar restul de 33% oscilează între cele două.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cei 17% care nu s-ar vaccina nu sunt o problemă”, a explicat medicul. Însă va trebui să îi convingi pe ceilalți 33%. Și din ce ne învață trecutul, știm că în cele din urmă acești oameni vor accepta. Va funcționa.”

China, înregimentată spre vaccin

De la apariția epidemiei de COVID-19, chestiunea dacă vaccinarea trebuie să fie obligatorie sau nu a fost repusă pe tapet cu mai multă pregnanță.

Un sondaj recent realizat în state din Uniunea Europeană dezvăluie existența unor opinii diferite în legătură cu această privință.

În Polonia și Ungaria, de exemplu, 56% dintre cei chestionați au declarat că s-ar vaccina. În Franța, acest procent este de 59%, în Spania, de 72%, iar în Marea Britanie, de 85%.

În China comunistă, în schimb, procentul celor care sunt gata să se vaccineze este zdrobitor: 97%.

Cu ocazia unei dezbateri internaționale despre vaccinuri, organizate la Bratislava, luna trecută, Andrea Ammon, șefa Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), a afirmat că rolul lucrătorilor din sănătate este crucial.

„Știm că lucrătorii din sănătate sunt persoane care se bucură de încredere printre cei care doresc să se vaccineze dar au și întrebări de pus. Așa că este important ca lucrătorii sanitari, în primul rând, să aibă ei înșiși încredere în vaccinuri.”

„De asemenea, spune Ammon, trebuie să ne asigurăm că aceștia sunt la curent cu toate informațiile de care au nevoie pentru a aborda un dialog cu pacienții sau clienții care vin la ei și au întrebări.”

Despăgubiri din oficiu pentru victimele vaccinului

La rândul său, Nicoletta Luppi, PDG al companiei bio-farma italiene MSD, a afirmat că fără încredere, nici cel mai eficient program de vaccinare nu va reuși.

„Vaccinurile, ca toate medicamentele, nu sunt lipsite total de riscuri. Evenimente nedorite pot apărea mai rapid atunci când milioane de persoane primesc un vaccin în cadrul programelor prevăzute. Volumul potențial de reclamații care ar putea surveni ar putea pune sub semnul întrebării sistemele sanitare și juridice și ar putea submina încrederea publicului în toate vaccinurile.”

Pentru a rezolva această problemă, Luppi propune instituirea unui sistem automat de despăgubire a victimelor vaccinurilor, fără ca acestea să mai fie nevoite să se adreseze justiției.