Bombă electorală: Corpul de control al premierului a prins-o pe Blondă!
- Simona Ionescu
- 4 mai 2014, 19:46
Guvernul a constatat nereguli la o serie de primării, a întocmit un raport, iar vinovatul principal este Elena Udrea, care a condus interimar Ministerul Mediului. Pam-pam!
Buletinele de ştiri tv au deschis duminică dimineaţa cu această ştire. În sfârşit au prins-o pe Udrea!, şi-au spus simpatizanţii PSD şi PC. Ştirea de 30-60 de secunde nu a dat prea multe explicaţii sau argumente. De fapt, aceasta pare să fie şi strategia electorală a şefului de la Palatul Victoria, înscris acum într-o cursă electorală contra nou-înfiinţatului PMP şi a reprezentantei sale cu notorietate: Să se repete la nesfârşit ştiri aparent veridice, dar care, pe fond, sunt minciuni frumos ambalate. Nu cred că e chiar strategia premierului, fiindcă Victor Ponta nu pare a avea instinct politic, nu-şi dă seama că prin acţiunile de acest tip îi netezeşte drumul Elenei Udrea şi al partidului ei în această campanie electorală. Cred că mai degrabă e jocul strategic ales de consilierii săi, care văd în doamna blondă un adversar la fel de temut ca şi Traian Băsescu.
După scandalosul conflict pe marginea saltului cu paraşuta al Elenei Udrea, decisă să-şi lanseze astfel tricourile de campanie, oamenii lui Victor Ponta o readuc iarăşi în atenţia opiniei publice cu nişte acuzaţii de tot râsul. E drept, nu o nominalizează şi nici nu spun că o dau pe mâna procurorilor, aşa cum am auzit comentându-se la televizor, însă au oferit jurnaliştilor informaţii „pe surse”, astfel ca lucrurile să capete contur în sensul dorit de staff-ul de la Palatul Victoria.
Ce conţine Nota de control transmisă de la sediul Guvernului, ieri dimineaţă? Conţine o înşiruire de fapte, numite “nereguli”, constatate de inspectorii Corpului de control al primului-ministru la câteva administraţii locale unde primarii erau aleşi ai PDL. Conform raportului, unele dintre aceste autorităţi au comis „nereguli în implementarea proiectelor finanţate, în perioada 2009-2012, în cadrul Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi”. În toate exemplele alese se scrie clar că cei răspunzători de încălcarea dispoziţiile legale sunt primarii şi funcţionarii primăriei. Raportul consemnează, de exemplu, că reprezentanţii Primăriei Corbii Mari au cerut înscrierea în cartea funciară de date care nu corespund adevărului, ca şi primarul din Aghireşu, care nu a informat despre modificarea amplasamentului terenului. Pentru neîndeplinirea acestei obligaţii de către Primăria Aghireşu, contractul de finanţare nerambursabilă a fost reziliat, iar primăria a fost obligată să restituie banii cu dobândă. Inspectorii guvernamentali subliniază că „primarul comunei Corbii Mari nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractual de finanţare nerambursabilă nr 703/N/02.09.2010, în sensul că nu a înştiinţat Administraţia Fondului pentru Mediu despre modificarea suprafeţei terenului destinat realizării Amenajare parc”.
Unde este legătura cu Elena Udrea? Legal şi în raport, niciunde. Formal, însă, în ameţirea unei prese mult prea obosite pentru a citi cu atenţie textul transmis de la Guvern. Astfel că surse din Guvern au afirmat pentru Mediafax că unele nereguli ar fi identificate în perioada în care Elena Udrea conducea interimar Ministerul Mediului, instituţie care gestionează Fondul de Mediu şi că unul dintre primarii învinuiţi este cel de la Piatra Neamţ. Ştirea a fost preluată şi rostogolită de televiziuni, iar românii au aflat că Udrea a azvârlit cu banii în primăriile PDL-ului şi că procurorii au fost sesizaţi. În raport nu se face o asemenea precizare.
Ştiţi ce lucru important a fost trecut sub tăcere? Nu s-a spus că din perioada controlată de Corpul de control – 2009-2012 – lui Udrea i se pot pune în cârcă doar 45 de zile şi nici de acelea nu suntem siguri că se pliază pe perioada respectivă deoarece inspectorii se referă, într-un singur caz, doar la anul 2009. Or, Elena Udrea a fost ministru interimar la Mediu din octombrie până în decembrie 2009, după ce PSD s-a retras de la guvernare. Apoi, şi să se fi întâmplat în mandatul ei de 45 de zile ca vreun primar să primească fonduri, ministrul Mediului nu se ocupă cu aşa ceva. De aceea cred că şi fostul ministru Lasylo Borbely, aflat în funcţie în anii 2010, 2011 şi 2012, despre care fac vorbire inspectorii lui Ponta în raportul lor, nu se sperie că va fi tras la răspundere pentru „neregulile” primarilor de la sate. O să-l întrebăm azi dacă se consideră vinovat.