Ultima otravă prezentă în aerul din România i-a șocat și pe specialiști. Pericol cancerigen
- Antonia Hendrik
- 12 februarie 2022, 09:14
Este de neimaginat ce s-a descoperit la Oneşti pe o suprafață de zece hectare. Munţi de rezidiri cu metale grele şi substante cancerigene sunt gata de a otrăvi locuitorii dar şi râurile care au gurile de revărsare în Marea Neagră.
La Oneşti a fost descoperită una dintre cele mai mari suprafețe cu substanțe cancerigene formată din rezidiri şi metale grele care sunt extrem de periculoase pentru oameni şi mediul înconjurător.
În ancheta demarată de jurnaliștii de la Antena 3, se vorbește despre munţii de reziduri cu substanţe cancerigene care ameninţă sute de mii de oameni din zonă şi nu numai, iar măsurile lipsesc deocamdată din partea autorităţilor.
Nenorocirea a fost ascunsă sau ocolită până în acest moment
Tot acest dezastru se află pe malul Trotușului, unde munţi de nămol toxic, concentrații uriaşe de reziduuri, metale grele şi substanţe cancerigene zac nestingherite. Jumătate de milion de metri cubi de materii infestate sunt pe punctul de a otrăvi Trotuşul, Siretul, Delta Dunării până la gurile de vărsare în Marea Neagră.
Întins pe zece hectare, muntele de reziduuri atinge un volum colosal - 500.000 de metri cubi şi este rezultatul din procesul de producţie al Carom Oneşti.
Ploile abundente pot transforma în orice moment această masă uriașă într-o otravă ce va contamina pânza freatică şi râurile din aval.
Statul român a încercat să ascundă acest pericol uriaş înaintea aderării României la Uniunea Europeană
Deşi existau probe prelevate în mod repetat pentru a analiza conţinutul acestor deşeuri şi se propunea incinerarea, Agenţia de Mediu Bacău a girat clasarea acestei uriașe amenințări ecologice ca fiind nepericuloasă. Chiar Guvernul României a parafat această ascundere a gunoiul sub perș printr-o hotărâre de guvern din 2005, se mai arată în anchetă.
Bomba ecologică, care ameninţă acum sute de mii de oameni, ferme zootehnice, culturi agricole, a fost ascunsă sub eticheta deșeuri nepericuloase. Iar adevărul despre această situație incredibilă a fost descoperit de abia după ce a fost organizată o licitaţie prin care platforma a fost predată cu toate obligaţiile de mediu.
Firma care a câştigat această licitaţie se plânge că a fost o uriaşă înşelătorie deoarece deşeul preluat nu era conform proiectului de sarncini, avea un grad de poluare mult mai ridiciat deşi era înregistrat la Agenţia de Mediu, se mai arată în documentarul prezentat de Adrian Ursu, vineri seară, la emisiunea Exces de putere.