Atât agenția pentru medicamente, cât și compania chineză au declarat că medicamentele care conțin valsartan produse de Zhejiang Tianyu sunt retrase de pe piaţa europeană, informează Reuters.

EMA a anunțat deja de pe 10 august că anumite loturi de valsartan furnizate de Zhejiang Tianyu  conțin N-nitrozodimetilamina sau NDMA, o substanță carcinogenă.

Cu toate acestea, nivel de NDMA găsit în livrările Zhejiang Tianyu au fost considerabil mai mici decât cele detectate în valsartanul produs de  Zhejiang Huahai Pharmaceutical, a mai spus agentia.

Știrile despre contaminarea din ingredientul activ al valsartanului livrat de Zhejiang Huahai au declanșat o alertă globală luna trecută.

Şi farmacistii britanici au avertizat ca există o schimbare în modul în care este produs valsartanul. Mai mult, potrivit Dailymail, medicamentul comun de tensiune arterială a fost rechemat în întreaga lume și producția oprit după ce s-a constatat că conține o substanță care provoacă cancer. 

"Medicamentul Valsartan, fabricat într-o fabrică din China, a fost rechemat în 22 de țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA iar acum şi în UE.  Anchetatorii au descoperit că o substanță chimică utilizată în combustibilul pentru rachete, numită N-nitrozodimetilamina, a contaminat producția Zhejiang Huahai, un furnizor chinez care livrează medicamentul în întreaga lume", mai notează dailymail.

Se consideră că N-nitrozodimetilamina este carcinogenă, ceea ce înseamnă că ar putea provoca cancer la om, astfel încât producția de pastile s-a oprit.  Comisia Națională pentru Sănătate și Planificare Familială din China a declarat că medicamentul nu trebuie utilizat pentru diagnosticare sau tratament, iar pastilele au fost deja interzise în Marea Britanie și SUA.