Bogdan Aurescu, la reuniunea în format G7+: „România va continua să sprijine consistent Ucraina, în cooperare cu toţi partenerii”

Bogdan Aurescu, la reuniunea în format G7+: „România va continua să sprijine consistent Ucraina, în cooperare cu toţi partenerii” Sursa foto: Razvan Valcaneantu /EEC

Prezent marți, în online, la reuniunea în format G7+ la nivel de miniştri ai afacerilor externe, Bogdan Aurescu a pledat pentru creşterea asistenţei acordate Ucrainei, mai ales în contextul provocărilor iernii. El a adus în discuție și problema Republicii Moldova.

Reuniunea G7+ a fost co-prezidată de secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, şi de ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Hayashi Yoshimasa. Aceasta a fost cea de-a doua reuniune în acest format, prima fiind organizată în România pe 29 noiembrie 2022, în marja reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO găzduită de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Situația din Ucraina, principalul subiect de discuție al reuniunii G7+

La reuniune a fost prezent și ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. Subiectul principal al discuției a fost situația infrastructurii din Ucraina, vorbindu-se și despre perspectivele sprijinului acordat Ucrainei de către comunitatea internaţională pentru a gestiona consecinţele acestor atacuri şi a creşte rezilienţa acesteia la nivel societal.

În acest context, Bogdan Aurescu a menționat că atacurile repetate ale rușilor asupra Ucrainei reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar, cu scopul clar de a înfrânge rezilienţa societăţi ucrainene.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, ministrul de externe român a adus aminte de hub-ul umanitar de la Suceava ce a facilitat tranzitul a 40 de generatoare achiziţionate de România cu fonduri europene, a zeci de alte generatoare oferite de guvern şi autorităţi locale române, respectiv a peste 160 de generatoare oferite de Franţa.

Situația specială a Republicii Moldova, abordată de Bogdan Aurescu

În contextul acestei reuniuni, Bogdan Aurescu a adus aminte și de situația în care se regăsește Republica Moldova. Acesta a subliniat că vecina noastră se confruntă cu o profundă criză energetică, generată de limitări în ceea ce priveşte disponibilitatea şi accesul la resurse.

Potrivit ministrului, țara noastră contribuie în mod constant la găsirea de soluții pentru cele mai mari probleme ale Moldovei, cum ar fi asigurarea a circa 80% din necesarul total de consum de energie electrică al țării, precum şi asigurarea tranzitului de gaze către acest stat prin gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău.

La reuniune au mai luat parte miniştrii afacerilor externe sau alţi înalţi reprezentanţi din statele G7 (pe lângă SUA şi Japonia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit), precum şi din Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Bulgaria, alături de reprezentanţi ai Uniunii Europene, Comunităţii Energetice Europene, BERD, PNUD şi Băncii Mondiale, potrivit Agerpres.