Bogătașii Americii, dispuși să plătească o avere pentru a intra în față la vaccinare

vaccin covid 19, vaccinare

Banii fac diferența chiar și în pandemie, scrie presa americană, care analizează un aspect delicat: bogații fac presiuni pentru a avea prioritate la vaccinare. Acest model neetic pare replicat, de asemenea, la scară globală.

Proiecția mai multor canale media de peste Ocean arată că bogătașii Statelor Unite "vor lua fața", prin ascendentul financiar pe care îl au, oamenilor obișnuiți în cursa pentru a primi cât mai repede vaccinul COVID-19.

Tratamentele preferențiale fac legea în țara democrației

Când fostul primar al metropolei New York, Rudolph Giuliani, a fost confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus, nu a dorit să meargă la spital, însă cel mai important client al său ca avocat, președintele Trump, i-a recomandat să profite de poziția sa. Chiar medicul personal al lui Giulani i-a dat asigurări că dacă se internează, în 3 zile a rezolvat problema. La spital, Giuliani a primit un tratament experimental cu anticorpi, la care pacienții de rând pot doar visa. Pacientul de lux s-a recuperat în timp record.

Pandemia a acutizat diferențele dintre categoriile sociale, scrie presa americană, și a pus accentul pe diferențele de tratament dintre bogătași și păturile sociale defavorizate. Deși oamenii de rând sunt cei care produc și susțin economia, sistemul de sănătate are tendința de a-i neglija, dând mai multă atenție și îngrijiri medicale mai complete,  superioare celor din clasa înstărită. Dacă ești bogat, ai prioritate – iată o formă de putere, conchide The Washington Post.

Au impresia că li se cuvinte totul

Însă la momentul actual, o altă problemă este în vizor odată cu demararea campaniei de vaccinare, aprobată și peste Ocean. Bogătașii Americii încearcă să sară peste rând și să intre în față, pentru a nu mai aștepta vaccinul Moderna, care tocmai a fost aprobat de FDA, Agenția americană a medicamentului.

În fazele timpurii ale campaniei de vaccinare în masă, care presupune un efort colosal, categoriile superioare ale SUA vor încerca să aibă acces rapid la vaccin sărind etapele pentru că așa sunt obișnuiți și au impresia că li se cuvinte acest lucru, punctează The Washington Post.

În primele faze ale campaniei de vaccinare, două grupuri sunt prioritare: cele mai predispuse să se infecteze și să moară și cel al persoanelor cu cea mai mare probabilitate de a contracta virusul și de a-l transmite mai departe. Din aceste categorii nu fac parte oamenii înstăriți, care nu intră nici în categoria lucrătorilor din prima linie (personal medical, forțele de ordine etc.).

Deși practic nu sunt puși într-un risc iminent de infectare, nu circulă cu mijloacele de transport în comun și nu au cum să se confrunte cu aglomerările urbane, majoritatea având firmele sau afacerile proprii, bogații vor să fie printre primii la vaccinare. Publicația Los Angeles Times vine cu exemple concrete, menționând doctorii din statul California, care primesc zilnic telefoane de la pacienți care îi întreabă cum să se vaccineze mai repede.

Specialiștii în studierea comportamentului uman au remarcat că oamenii bogați au tendința de a fi egoiști și de a acționa într-un mod neetic. Studiile arată că se consideră mai importanți decât alți oameni și nu sunt dispuși să se dea la o parte în favoarea altora. Iar sistemul american de sănătate amplifică aceste tendințe.

Modelul american, replicat la nivel planetar

Este o situație întâlnită și la nivel global, unde țările bogate, care reprezintă doar 14% din populația lumii, și-au folosit resursele și influența pentru a achiziționa 96% din livrările de vaccin Pfizer și stocurile integrale ale vaccinului Moderna, conform unui raport publicat de Oxfam și alte organizații de drepturile omului. Aceste națiuni planifică chiar să își facă stocuri de rezervă. Ca atare, se estimează că miliarde de oameni din întreaga lume, din țările sărace, nu vor avea acces la vaccin ani de zile. Este nu numai un eșec moral profund, ci înseamnă că lucrătorii mai săraci ai lumii vor fi expuși izbucnirii focarelor.

Tentația de a se băga în față a oamenilor bogați este o realitate, arată relatările cele mai recente din spitalele americane. Doctorii și spitalele primesc deja stimulente pentru a-i favoriza pe cei care plătesc în plus în devafoarea binelui colectiv. La Ronald Reagan UCLA Medical Center din Los Angeles, se emit carduri cu un număr privat de telefon, prin care doctorii pot oferi solicitanților servicii particulare, zone de tratament și investigație speciale în spital și tratamente suplimentare.

De la debutul pandemiei, medicii instituției au făcut reclamă multiplelor avantaje ale acestui program special, ale cărui costuri pot ajunge la 5.000 de dolari lunar, dar care elimină așteptarea pentru o programare, oferind accesul la specialiști străini, asigurarea că un medic va veni imediat ce boala se complică. Utilizatorii acestei rețele de servicii medicale se pare că s-au folosit de averea și conexiunile lor pentru a încerca să obțină un acces mai rapid la vaccin. În plus, medicii implicați în acest program îi fac o reclamă asiduă, insistând că ei vor avea acces primii la dozele de vaccin și le vor da apoi clienților lor.

Abonații acestor centre au parte de tratamente de primă clasă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pe tot parcursul anului, inclusiv vaccinuri. Aceste centre medicale s-au aprovizionat deja cu congelatoare cu temperatură foarte scăzută pentru a păstra vaccinul Pfizer.

Gavin Newsom, guvernatorul statului California, a avertizat însă: "Cei care cred că pot merge mai departe pentru că au resursele sau legăturile necesare pentru a face acest lucru ... Vom urmări acest lucru foarte, foarte atent". Agențiile de monitorizare au avertizat deja că numărul limitat de vaccinuri anti-COVID ar putea să ducă la vânzarea pe piața neagră la prețuri uriașe.

„Sistemul de sănătate ne omoară"

O altă modalitate de a sări peste rând este și faptul că bogații se declară în categoriile de risc, lucru la care medicii închid ochii, mai exact sunt complicii acestei practici imorale fiind direct interesați. Se înțelege că pentru acest serviciu vor exista beneficii generoase, mai ales din partea pacienților cu dare de mână sau celebri aflați pe listele medicilor.

Mai există un alt aspect care complică lucrurile, faptul că spitalele sunt dependente de marii donatori și se anticipează că aceștia vor fi pe un loc fruntaș în listele de programare. Părinții bogați, de asemenea, nu vor ezita să găsească medici care să îi confirme pe copiii lor ca fiind în categorii de risc, luându-le-o astfel înainte la vaccinare copiilor săraci.

Această perspectivă a pandemiei, reflectată peste Ocean, readuce în atenție faptul că inegalitățile sociale au fost accentuate de pandemie, iar binele colectiv a trecut în plan secund. Pe scurt, actualul sistem de sănătate american ne omoară, concluzionează jurnaliștii americani.

Zeci de mii de dolari, taxa vaccinării peste rând

"Primim sute de apeluri în fiecare zi", confirmă situația dr. Ehsan Ali, coordonatorul unui centru medical din Beverly Hills. Îi are printre pacienți pe mega-starurile Ariana Grande și Justin Bieber, care care plătesc între 2.000 și 10.000 de dolari pe an pentru îngrijirea personalizată. "Este pentru prima dată când nu am reușit să obțin ceva pentru pacienții mei", spune medicul.

Totul se întâmplă în California,stat care are reguli stricte privind vaccinarea. Cei care au prioritate la vaccinare anti-Covid sunt angajații din domeniul sănătății și rezidenții caselor de bătrâni, fiind urmați de muncitorii calificați din domeniile esențiale și cei care au boli cronice. Abia apoi vin pe listă celelalte categorii, scrie Philadelphia Inquirer.

Bogații cred că au dreptul să aplice regulilele proprii.  Dr. Jeff Toll, care lucrează la Centrul Medical Cedars-Sinai, unul dintre primele spitale care a primit vaccinul, a declarat pentru Los Angeles Times că a primit multe cereri, cum ar fi: "Dacă voi dona 25.000 de dolari la spital, ar ajuta să mă pui pe lista actuală?". Doctorul a răspuns negativ.

Totuși, medicii sunt foarte puțin dispuși să recunoască faptul că ar contribui la un tratament preferențial. "Oamenii sunt dispuși să plătească zeci de mii de dolari", spune Dr. Jeff Toll. El subliniază însă că, deși oamenii bogați plătesc sume colosale pentru cele mai bune îngrijiri, medicii își fac meseria conform jurământului lui Hipocrate și sunt conștienți de responsabilitatea care le revine de a oferi îngrijire celor care au cel mai mult nevoie de ea.

Surse: Washington Post, Philadelphia Inquirer, LATimes