Evenimentul Zilei > International > Trump pune americanii pe primul loc. SUA vor avea prioritate la livrările de vaccin anti-COVID
Trump pune americanii pe primul loc. SUA vor avea prioritate la livrările de vaccin anti-COVID

Trump pune americanii pe primul loc. SUA vor avea prioritate la livrările de vaccin anti-COVID

Companiile farmaceutice americane, care dezvoltă vaccinuri împotriva noului coronavirus, vor trebui să livreze cu prioritate în Statele Unite. Donald Trump a semnat decretul.

Președintele în funcție, Donald Trump, a semnat un decret prin care va acorda prioritate livrărilor de vaccin anti COVID-19 în SUA, înainte de a fi scoase la export. Președintele în exercițiu a avertizat și că Statele Unite ar putea rămâne fără doze după faza iniţială de vaccinare, relatează AFP.

„Decretul semnat va asigura că guvernul SUA acordă prioritate vaccinării cetăţenilor americani, înainte de a trimite vaccinurile în alte ţări’”, a spus preşedintele american în exerciţiu, justificând măsura pe care a adoptat-o.

În acest context, trebuie să spunem că Pfizer și BioNTech, cele două companii al căror vaccin urmează să fie autorizat în următoarele câteva zile, urmează să livreze doar 100 de milioane de doze în Statele Unite.

Recent, Agenția Medicamentului din Statele Unite a confirmat că vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech este eficient în proporție de 95% conform unei evaluări care a fost făcută înainte de aprobarea serului pentru utilizare în această țară.

Pe de altă parte, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat că nu există probleme de siguranță cu vaccinul și a confirmat și că eficiența acestuia este de 95%. Pe cale de consecință, FDA urmează să ia decizia formală pentru aprobarea vaccinului. Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite a publicat un document de 53 de pagini în care confirmă că vaccinul în două doze dezvoltat de corporația farmaceutică Pfizer și firma germană BioNtech pare să se ridice la standardele autorizării de urgență. Autoritățile de reglementare ale agenției au postat analiza lor online.

SUA se confruntă cu cea mai dură criză epidemiologică

Pandemia de Covid-19 a luat foarte mare amploare în Statele Unite, una dintre cele mai afectate țări din lume. Aici s-au înregistrat 213.875 de cazuri noi de îmbolnăvire și alte 2.254 de decese, sâmbătă. De peste o lună, SUA raportează peste 100.000 de cazuri în fiecare zi, iar în ultimele 4 zile a fost depășit și pragul de 200.000. Mai mult, Statele Unite au înregistrat un nou milion de cazuri în numai 5 zile.

În total, țara înregistrează 14.581.337 de cazuri, cel mai ridicat bilanț de pe întreg globul. De asemenea, conform informațiilor oficiale, bilanțul total al deceselor este cel mai ridicat din lume. Un număr de 281.186 de americani au murit până acum din cauza Covid-19.