Bogătașii Americii, dispuși să plătească o avere pentru a intra în față la vaccinare

Bogătașii Americii, dispuși să plătească o avere pentru a intra în față la vaccinare

Banii fac diferența chiar și în pandemie, scrie presa americană, care analizează un aspect delicat: bogații fac presiuni pentru a avea prioritate la vaccinare. Acest model neetic pare replicat, de asemenea, la scară globală.

Proiecția mai multor canale media de peste Ocean arată că bogătașii Statelor Unite "vor lua fața", prin ascendentul financiar pe care îl au, oamenilor obișnuiți în cursa pentru a primi cât mai repede vaccinul COVID-19.

Tratamentele preferențiale fac legea în țara democrației

Când fostul primar al metropolei New York, Rudolph Giuliani, a fost confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus, nu a dorit să meargă la spital, însă cel mai important client al său ca avocat, președintele Trump, i-a recomandat să profite de poziția sa. Chiar medicul personal al lui Giulani i-a dat asigurări că dacă se internează, în 3 zile a rezolvat problema. La spital, Giuliani a primit un tratament experimental cu anticorpi, la care pacienții de rând pot doar visa. Pacientul de lux s-a recuperat în timp record.

Pandemia a acutizat diferențele dintre categoriile sociale, scrie presa americană, și a pus accentul pe diferențele de tratament dintre bogătași și păturile sociale defavorizate. Deși oamenii de rând sunt cei care produc și susțin economia, sistemul de sănătate are tendința de a-i neglija, dând mai multă atenție și îngrijiri medicale mai complete,  superioare celor din clasa înstărită. Dacă ești bogat, ai prioritate – iată o formă de putere, conchide The Washington Post.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au impresia că li se cuvinte totul

Însă la momentul actual, o altă problemă este în vizor odată cu demararea campaniei de vaccinare, aprobată și peste Ocean. Bogătașii Americii încearcă să sară peste rând și să intre în față, pentru a nu mai aștepta vaccinul Moderna, care tocmai a fost aprobat de FDA, Agenția americană a medicamentului.

În fazele timpurii ale campaniei de vaccinare în masă, care presupune un efort colosal, categoriile superioare ale SUA vor încerca să aibă acces rapid la vaccin sărind etapele pentru că așa sunt obișnuiți și au impresia că li se cuvinte acest lucru, punctează The Washington Post.