Boala luată de la pisici. Simptomele apar imediat după o banală zgârietură

Boala luată de la pisici. Simptomele apar imediat după o banală zgârieturăPisici. Sursa foto: Gkasabova | Dreamstime.com

Foarte puțini dintre cei care au pisici realizează că pot contracta o boală gravă de la aceste animale. Simptomele încep imediat după ce au fost zgâriați sau mușcați de feline.

Boala cunoscută sub denumirea de febra zgârieturii de pisică (BZP) sau limfadenită regională subacută este o infecție bacteriană care afectează ganglionii limfatici în apropierea locurilor unde s-a produs zgârietură sau mușcătură de pisică.

Boala luată de la pisici poate fi extrem de severă

Primul semn este apariția unei umflături mici și ridicate în locul zgârieturii. După aceasta, în următoarele una sau două săptămâni, apare limfadenopatia solitară sau regională.

În unele cazuri însă, boala poate să dispară spontan în decurs de două-patru luni.

Cu toate acestea, unele persoane pot contracta această boală de la pisica lor, manifestată prin afecțiuni severe precum sindromul oculoglandular, encefalita, neuroretinita, pneumonie, osteomielita, eritem, artralgie, artrită și purpură trombocitopenică.

Mai periculos este faptul că testele diagnostice actuale întâmpină anumite limitări semnificative în depistarea bolii cauzate de pisici, ceea ce complică situația și diagnosticarea corectă.

Zgârietură de pisică

Zgârietură de pisică. Sursa foto: Xandra Luijks/ Pixabay

Cum te poți trata dacă suferi de aceste afecțiuni

Tratamentul pentru boala zgârieturii de pisică depinde de severitatea simptomelor și poate include diverse opțiuni.

Însă, în majoritatea cazurilor, aceasta poate să se vindece fără necesitatea intervenției medicale.

Cu toate acestea, este crucial să se monitorizeze evoluția bolii și starea ganglionilor limfatici inflamați.

În vederea gestionării disconfortului și a durerii asociate cu boala răspândită de pisici, pot fi recomandate analgezice sau antiinflamatoare.

În cazul persoanelor cu forme severe ar putea fi necesar ca medicii să recomande un tratament antibiotic pentru a gestiona infecția.

Medici, indemnizații

Medici. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legătura cu zgârieturile de pisici, detectată în 1931

Prima asociere între boală și pisici a fost stabilită în 1931, când dr. Robert Debré și colegul său Georges Semelaigne au observat un caz neobișnuit de imflamare a ganglionilor limfatici la un băiat de zece ani, la Universitatea din Paris.

Ei au identificat mai multe zgârieturi de pisică pe partea afectată, considerate portaluri de intrare pentru bacilii tuberculozei.

Cu toate că testul tuberculinic a fost negativ, iar cercetătorii au investigat o posibilă cauză infecțioasă de origine felină, potrivit medscape.com.