Tot ce se știe despre infecția din Japonia, cu mortalitate de 30%. E alertă globală

Tot ce se știe despre infecția din Japonia, cu mortalitate de 30%. E alertă globală

O infecție bacteriană rară, dar foarte periculoasă, apărută în Japonia și care începe cu simptome similare cu cele ale unei răceli se extinde cu o viteză alarmantă, potrivit The Guardian.

Japonia. Cea mai severă și letală formă de boală streptococică

Numită sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) boala este considerată în prezent cea mai severă și letală formă de boală streptococică de tip A, cu o rată de mortalitate de 30%.

În 2023 au fost înregistrate 941 de cazuri de STSS, iar în primele două luni ale lui 2024, deja au fost raportate 378 de cazuri de infectare.

Multe persoane sunt purtătoare ale acestei bacterii, fără să prezinte însă vreun simptom.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire, dar se cunosc încă mult prea puține lucruri despre factorii care produc formele severe și subite de infectare cu acest streptococ, a transmis Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID) din Japonia.

Infecție rară, cauzată de o bacterie, în Japonia

Majoritatea cazurilor de STSS sunt cauzate de o bacterie denumită Streptococcus pyogenes, baterie care mai poartă denumirea și de streptococ de tip A.

La copii această bacterie se manifestă în special cu dureri în gât, în vreme ce în cazul persoanelor în vârstă simptomele pot fi similare cu cele ale unei răceli. Există însă cazuri rare, când boala se poate manifesta mult mai grav, precum în cazul faringitei streptococice, amigdalitei, pneumoniei și meningitei.

Prevenția este mult mai simplă decât combaterea

Tratamenul infecțiilor cu streptococ de tip A se face cu antibiotice, însă pacienții cu forme mai severe de boală streptococică invazivă de tip A necesită un tratament complex, care să includă antibiotice și alte medicamente, însoțit de îngrijire medicală intensivă.

Prevenția este însă mult mai simplă și include măsuri precum igiena regulată a mâinilor, a declarat ministrul sănătății din Japonia, Keizo Takemi, conform Japan Times.