Boala care a început să facă ravagii în lume. Românii suferă deja de ea. Va deveni a treia cauză a deceselor

Boala care a început să facă ravagii în lume. Românii suferă deja de ea. Va deveni a treia cauză a deceselor

Alertă la nivel mondial. Pe lângă pandemia de coronavirus și foamete, o altă boală va face tot mai multe victime la nivel mondial. Experții din Sănătate anunță că aceasta va reprezenta, în câțiva ani, a treia cauză a mortalității la nivel global. 

Președintele Societății Române de Pneumologie, Roxana Nemeș, anunță creșterea numărului de pacienți care suferă de o nouă condiție medicală. Boala va deveni, la nivel mondial, a treia cauză a mortalității. Incidența în România este de 8, 9%, însă sunt mulți pacienți care nu au fost, momentan, diagnosticați.

Boala care face ravagii în lume. Nu este de glumit cu ea

În câțiva ani de zile, bronșitele obstructive cronice vor deveni a treia cauza a mortalității, la nivel global, potrivit președintelui Societății de Pneumologie, Roxana Nemeș. În prezent, în România, incidența bolii este de 8, 9%, însă există mulți pacienți care nu au fost încă diagnosticați, anunță medicul.

"Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală caracterizată prin limitarea fluxului de aer care e incomplet ireversibilă. BPOC va ajunge în câţiva ani să fie a treia cauză de mortalitate în lume. Mortalitatea prin BPOC este în creştere la nivel mondial. Incidenţa în România este de aproximativ 8,9%. Sunt mulţi pacienţi nediagnosticaţi", a declarat medicul în cadrul unui eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, sâmbătă, 17 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bronșitele obstructive cronice vor curma tot mai multe vieți. Care sunt factorii de risc

10% dintre pacienții cu astm prezintă forme severe de bronșite obstructive cronice.

Președintele Societății de Pneumologie a subliniat că principalii factori de risc ai acestei boli sunt reprezentați de fumat și utilizarea vapingului, adică a țigării electronice, întrucât aceasta provoacă leziuni asemănătoare fumatului clasic.

"Fumatul reprezintă cel mai important factor de risc cunoscut, în ceea ce priveşte BPOC. În ţările cu o cultură de tip european, se consideră că peste 90% din cazurile de BPOC sunt determinate de fumat" , a declarat Roxana Nemeş, subliniind că peste un milion de persoane din România prezintă afecțiuni respiratorii.

Vaccinarea, "singura armă redutabilă" pentru combaterea bronșitelor obstructive cronice

Roxana Nemeș a subliniat, în cadrul întâlnirii susținute, că vaccinarea reprezintă "singura armă redutabilă" pentru prevenţia bronșitelor onstructive cronice, recomandând astfel administrărea vaccinurilor antigripale şi pneumococice. Imunizarea în acest sens însă, nu asigură protecția împotriva unor alte infecții respiratorii.

"Vaccinul antigripal reduce în mod clar numărul exacerbărilor acute care apar la persoanele cu BPOC. Vaccinul pneumococic reduce incidenţa bolii pneumococice invazive. Vaccinarea, atât cu vaccin antigripal, cât şi cu vaccin pneumococic, poate produce un efect aditiv care reduce exacerbările mai eficient decât oricare dintre vaccinuri.(...) La persoanele cu risc crescut de apariţie a infecţiilor respiratorii se pot administra şi alte tipuri de vaccinuri", a afirmat medicul Roxana Nemeș, potrivit agerpres.