BNR: Nu va fi o recesiune în 2023. Ce speră Banca Națională că se va întâmpla cu inflația
- Emma Cristescu
- 12 ianuarie 2023, 18:23
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, consideră că nu va fi o recesiune în 2023 în România. El a explicat ce se va întâmpla cu rata infației, dar și ce măsuri au luat.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a anunțat că, în 2023, România va evita recesiunea și că rata inflației ar putea scădea. Mai mult, el a declarat că ROBOR stagnează și că nu vor mai fi situații neplăcute ca anul trecut.
„Evităm o recesiune, considerăm că nu va fi o recesiune în 2023. Aproape cu certitudine, nu vedem semnale de recesiune, chiar dacă creșterea economică va fi mai mică decât în 2022.
ROBOR stagnează, a coborât ușor, nu mai sunt șanse să se apropie de 8%, așa cum am avut în cursul anului trecut. Maximul s-a atins, dar o scădere semnificativă se va simți abia când vom avea o scădere semnificativă a inflației, mai accentuat spre trimestrul al treilea și, conform acestui scenariu pe care încercăm să-l conturăm și prin decizia de ieri (marți - n.r.), să avem la sfârșitul anului o inflație de o singură cifră”, a spus Dan Suciu la Digi24.
Marţi, rata dobânzii de politică monetară a fost majorată de la 6,75% la 7%, fiind prima creştere din 2023.
Potrivit comunicatului Băncii Naționale a României, „rata anuală a inflației va scădea, probabil, în trimestrul I 2023, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (noiembrie 2022), dar va coborî mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent”.
Ce se va întâmpla în 2023
Cu toate astea, alți analiștii se așteaptă ca marile economii ale lumii, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, să intre în recesiune în acest an, deoarece băncile centrale continuă să majoreze ratele dobânzilor. Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, consderă că o treime din economia mondială ar putea fi afectată de o recesiune în 2023 și că va fi un an „mai greu” decât 2022.
„Gravitatea viitoarei lovituri asupra PIB-ului mondial depinde în principal de traiectoria războiului din Ucraina”, au scris analiștii de la The Institute of International Finance într-o notă de cercetare, adăugând că acest conflict riscă să devină un „război pentru totdeauna”.