BNR emite o nouă monedă de argint pentru colecționari. Numărul e limitat

BNR emite o nouă monedă de argint pentru colecționari. Numărul e limitatBNR. Sursa foto: Arhiva EVZ

Începând cu 13 noiembrie 2023, Banca Națională a României va introduce în circuitul numismatic o monedă din argint, respectând dispozițiile Legii nr. 312/2004.

Noua monedă de argint emisă de BNR va marca 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu. Monedele de argint vor fi protejate în capsule transparente din metacrilat și vor fi însoțite de broșuri informative și certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză și franceză.

Semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central vor figura pe certificatele de autenticitate.

Cât costă noua monedă de argint emisă de BNR

Aversul monedei ilustrează un microfon de studio radio și o carte, înconjurat de inscripția „ROMANIA” dispusă în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul emisiunii, „2023”.

Reversul monedei evidențiază portretul, numele și intervalul de viață al Monicăi Lovinescu, respectiv anii „1923” și „2008”, dispuse în jurul unui element de design ce simbolizează activitatea sa ca om de radio și scriitor, conform unui comunicat emis de BNR.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 480 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele sunt în stoc limitat

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Monedele de argint, dedicate celebrării a 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, pot fi utilizate în tranzacțiile cotidiene pe teritoriul României.

Monedă de argint aniversară

Monedă de argint, Monica Lovinescu. Sursa foto: BNR

Aceste monede sunt introduse în circulație prin intermediul sucursalelor regionale ale Băncii Naționale a României. Ele sunt amplasate în București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării, începând cu 13 noiembrie 2023, ora 10.00, se va completa un formular. Acest lucru poate fi făcut în limita stocului destinat rezervărilor online.

Monica Lovinescu, pe noua monedă de argint a BNR

Monica Lovinescu a fost o distinsă intelectuală română consacrată luptei împotriva totalitarismului comunist.

Singura fiică a criticului literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a excelat și ea în critica literară. S-a afirmat ca o autoritate în domeniul literaturii române contemporane.

Monica Lovinescu în tinerețe

Monica Lovinescu. Sursă foto: Arhiva EvZ

După anul 1947, și-a stabilit rezidența și a desfășurat activități în exilul francez. A devenit una dintre cele mai influente voci ale postului de radio anticomunist, Radio Europa Liberă.

Aici, a creat emisiuni remarcabile, inclusiv „Teze și antiteze la Paris”. Durerea provocată de tragedia închisorilor staliniste, în care mama sa a fost încarcerată, a marcat-o pe Monica Lovinescu profund pe tot parcursul vieții.

Devotamentul ei neclintit împotriva comunismului a condus la un atentat asupra vieții sale în 1977. De asemenea, au fost organizate campanii de discreditare în presa românească și în publicațiile finanțate de regimul comunist.