Evenimentul Zilei > Economie > BNR măreşte azi dobânda
BNR măreşte azi dobânda

BNR măreşte azi dobânda

Analiştii băncilor comerciale se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să mărească astăzi dobânda de politică monetară cu cel puţin 0,5 puncte procentuale.

O parte dintre aceştia anticipează o majorare cu 0,5 puncte, în timp ce alţii indică o creştere cu un punct procentual. Şeful Departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, afirmă că dobânda va fi mărită astăzi cu cel puţin 0,5 puncte. El spune că este posibil ca aceasta să fie majorată cu un punct procentual.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, 16 analişti consideră că BNR va mări dobânda. Un număr de opt analişti consideră că dobânda va fi mărită cu cel puţin 0,5 puncte procentuale, adică la 8,5%. Şase analişti se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să fie majorată cu 0,75 puncte procentuale, adică la 8,75%, în timp ce doi se aşteaptă ca majorarea să fie de un punct procentual, ceea ce înseamnă că aceasta ar ajunge la 9%. Banca centrală urmează să majoreze dobânda pentru a opri deprecierea leului care pune în pericol atingerea ţintei de inflaţie pentru acest an.

Aceasta este de 3,8%, plus/minus un punct procentual. Leul a coborât în primele săptămâni ale acestui an la nivelul minim al ultimilor trei ani. În ultima săptămână, moneda naţională a început să recupereze o parte din terenul pierdut, dealerii suspectând intervenţia BNR pe piaţa valutară. Concomitent, BNR a continuat intervenţiile în forţă pe piaţa monetară prin atragerea în depozite a surplusului de lichidităţi. Vineri, BNR a afişat un curs de 3,6854 lei pentru un euro.