BNR anunță dezastrul! Iată ce ne așteaptă! Economia românească...

BNR anunță dezastrul! Iată ce ne așteaptă! Economia românească...

Posibilitatea prelungirii pandemiei nu sună bine nici din punct de vedere economic.

Veste proastă anunțată de oficialii de la Banca Națională a României, care demontează afirmațiile făcute de Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, legate de trendul ascendent pe care s-ar afla economia internă.

Un raport al celor de la BNR arată o scădere de 1,9% în primele trei luni ale acestui an. Prin comparație, în ultimul trimestru al anului trecut, România înregistrase o creștere economică de 4,3%. spune în acest document că revenirea economică a României e de așteptat să fie una lentă. Banca Națională transmite că, dacă ne vom confrunta cu un al doilea val al pandemiei de coronavirus și un nou set de restricții, statul nu are suficiente venituri și nu este pregătit să facă față șocului social și financiar.

În 2009, deficitul era de peste 7,2%, iar anul acesta ne așteptăm să fie cam tot pe acolo, nici de acum o explozie economică, așa cum spunea Cîțu, au mai transmis reprezentanții de la BNR.

Ne puteți urmări și pe Google News

BNR a făcut un avertisment și în ceea ce privește pensiile. Dacă vor crește cheltuielile bugetare, atunci vom avea un deficit bugetar și mai mare, o diferență dintre venituri și cheltuieli.

Pe de altă parte, BNR ne recomandă și corecții fiscale. Ar trebui reduse foarte mult cheltuielile bugetare și încasări ceva mai mari tocmai pentru a face față și pentru a finanța acest deficit din ce în ce mai mare.

„Normal că suntem îngrijorați de un al doilea val de pandemie pentru că ar însemna noi restricții de circulație, noi restricții pentru unitățile de producție, de comerț, dar asta se întâmplă în toată lumea”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

„Nivelul incertitudinii, care a atins cote record în perioada recentă, este de aşteptat să greveze cu precădere asupra dinamicii investiţionale, având ca efect probabil îngheţarea pe termen scurt a finanţării proiectelor, în timp ce pe termen mediu, în lipsa unor indicii clare privind deznodământul crizei, nefiind exclusă posibilitatea unor amânări în mod repetat ale termenelor de implementare a acestora”, spunea un raport al BNR, din luna iunie.

„Aceeaşi incertitudine ridicată, suprapusă unei deteriorări vizibile deja în evoluţiile curente ale pieţei muncii, cu efect de comprimare a venitului disponibil real al gospodăriilor populaţiei, va contribui la întreruperea relativ brutală a trendului favorabil de evoluţie a consumului din ultimii ani. Totuşi, în cazul acestei componente, scăderea este de aşteptat a fi doar cvasigeneralizată, în condiţiile în care anumite subcomponente (de exemplu, bunurile de strictă necesitate) au dovedit o rezilienţă sporită, având chiar potenţial de a înregistra dinamici pozitive”, se mai menționa în actul respectiv.