„Blue Wolf”, experimentul secret din Gaza. IDF ar fi torturat și arestat zeci de civili nevinovați
- Cristian Raducanu
- 30 martie 2024, 16:00
IDF (armata regulată a Israelului) a inițiat un program secret de recunoaștere facială a palestinienilor din Fâșia Gaza. Intitulat „Blue Wolf”, programul secret este folosit pentru a colecta imagini în scopul supravhegherii generalizate a populației. Doar că, armata israeliană nu are și acordul persoanelor respectivă.
IDF supravheghează ilegal populația din Gaza
Programul „Blue Wolf” a fost lansat inițial de IDF, pentru a identifica ostaticii israelieni răpiți de Hamas în 7 octombrie 2023. Însă, odată cu lansarea atacului în Fâșia Gaza, programul este folosit și de Tsahal pentru depistarea membrilor grupării teroriste și ai altor facțiuni armate palestiniene.
Algoritmii pe care îi folosește programul au generat o serie de erori. Erori care au dus la arestarea și torturarea civililor nevinovați. Anterior atacului Hamas din 7 octombrie, IDF nu a folosit acest sistem de supravehgere în Gaza, în schimb a fost intel folosit în Cisiordania ocupată.
Civili nevinovați, arestați degeaba
În linii mari, „Blue Wolf” este un sistem sofisticat de supraveghere folosit de militari la punctele de control israeliene. Cu ajutorul camereleor video sau a telefoanelor militarilor israelieni, sistemul scanează fețele palestinienilor pe care le introduce apoi într-o bază de date.
„Programul de recunoaştere facială, gestionat de spionajul militar israelian, inclusiv unitatea de informaţii cibernetice 8200, are la bază tehnologia Corsight, o întreprindere privată israeliană. El foloseşte de asemenea Google Photos”, au declarat patru ofiţeri israelieni de informaţii pentru NYT.
Sitemul de supravhegere folosit de IDF nu funcționează corespunzător
Unitatea de informații clasificate 8200, divizie a IDF, a sesizat că instrumentul Corsight funcționa defectuos cu imagini distorsionate. Acest lucru a făcut ca numărul identificărilor eronate să crească. De asemenea, „Blue Wolf” folosit cu același scop, încă nu este capabil să indentifice și persoanele desfigurate.
Pe de altă parte, jurnaliștii de la NYT au sesizat că algoritmii pe care îi folosește Google sunt mult mai eficienți. În sensul că aplicația Photos, dezvoltată de compania americană poate recunoaște pe oricine. Chiar dacă i se distinge doar o parte din față.
„Prin încărcarea unei baze de date ale persoanelor cunoscute în Google Photos, ofiţeri israelieni au folosit funcţia de căutare a fotografiilor a serviciului pentru a identifica persoane”, a mai precizat sursa citată.