Datorita unui sistem de electrochirurgie care opreste sangerarile, pacientii vor putea fi operati mai rapid si cu mai putine riscuri.
Pacientii de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti vor putea fi operati mult mai rapid si cu riscuri mai putine datorita unui sistem de electrochirurgie, adus luna aceasta.
Echipamentul, folosit in indepartarea cancerelor digestive, permite extirparea tumorilor in stadii incipiente intr-un timp mult mai scurt decat un bisturiu obisnuit. Anual, in Clinica de Chirurgie Generala de la Fundeni sunt operate de cancer aproximativ 2.000 de persoane din totalul celor 4.000 de pacienti internati.
Curentul electric permite coagularea mai rapida a sangelui
Echipamentul, prevazut cu un bisturiu prin care trece curent electric, taie tesutul bolnav, timp in care opreste si hemoragia, lucru imposibil de realizat cu bisturiele obisnuite. In plus, noul aparat adapteaza in timpul operatiei puterea de coagulare in functie de tesut.
„Pentru ca doctorul nu mai este nevoit sa puna pense pe vasele care sangereaza, operatia decurge mult mai rapid. De exemplu, in loc sa operezi doua persoane intr-o zi, poti opera trei”, precizeaza doctorul Catalin Vasilescu, conferentiar al Clinicii de chirurgie generala de la Institutul Clinic Fundeni.
Trateaza cancerele incipiente
Cu noul echipament, doctorii vor putea realiza fara riscuri interventii laparoscopice. In aceste operatii, tesutul se taie cu un fel de endoscop introdus in piele prin incizii mici, iar sangerarea este greu de controlat.
Desi aparatul, donat la inceputul lunii de Asociatia Internationala a Femeilor Bucuresti, se poate folosi in toate tipurile de operatii, de la cele oftalmologice pana la cele ortopedice, la Spitalul Fundeni se foloseste pentru extirparea cancerelor digestive (cancere de stomac, colorectale, pancreatice, hepatice).
„Echipamentul mai permite realizarea in conditii optime a extirparilor extinse de ganglioni afectati, in cancerele gastrice, colorectale sau a rezectilor de tumori hepatice”, mai spune doctorul Catalin Vasilescu.
Acesta atrage atentia ca interventia cu acest bisturiu electric are sanse mari de vindecare numai in cazul cancerelor in stadii incipiente.
„Multe forme de cancer digestiv sunt vindecabile daca sunt diagnosticate in stadii precoce”, precizeaza chirurgul. Interventia nu elimina tratamentul ulterior, cu chimioterapie si radioterapie, avertizeaza medicii.