Birocrația și digitalizarea ne omoară. Legea este în vigoare, însă instituțiile statului nu o respectă

Birocrația și digitalizarea ne omoară. Legea este în vigoare, însă instituțiile statului nu o respectă Sursa foto: arhiva EVZ

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că birocrația din România este la un cu totul alt nivel. Celebrul dosar cu șină nu pare să dispară, ba din contră, acesta devine din ce în ce mai stufos. Deși la începutul anului a intrat în vigoare o lege cu privire la copiile documentelor eliberate de instituțiile statului, funcționarii nu cont de ea.

România este țara tuturor posibilităților, iar acest lucru ni se demonstrează de fiecare dată când trebuie să obținem un document sau o aprobare de la instituțiile statului. Drept dovadă stă o filmare făcută cu camera ascunsă la primăria Sectorului 2 și la Casa de pensii.

Deși la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare o lege care interzice instituțiilor să ceară acte emise de alte instituții publice, nimeni nu ține cont de ea. Ba mai mult, la Casa de pensii se solicită la dosar documente emise chiar de ei, care ar putea fi găsi extrem de ușor în sistem.

Un reporter Antena 3 a experimentat pe propria piele prin ce trec românii atunci când trebuie să depună un dosar la instituțiile statului. Prima oprire a acestuia a fost la primăria Sectorului 2, unde i se explică faptul că legea se aplică doar între instituții, nu și la persoanele fizice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reporter: Am venit să mă interesez pentru dosarul de alocaţii pentru copii! Angajat primăria Sector 2: Aici aveți lista cu acte, tot ce trebuie completat, când le aveţi...

Reporter: Copii de pe astea, toate? Angajat primăria Sector 2: Da, la ce vă încadrați.

Reporter: Nu intrase în vigoare cu copiile, că nu mai sunt... Angajat primăria Sector 2: Între instituţii. Dumneavoastră nu sunteţi o instituţie.

Reporter: Buletinul, spre exemplu, este la Evidenţa Populaţiei. Angajat primăria Sector 2: Păi da, dar noi nu cerem la Evidenţa Populaţiei ceva legat de dumneavoastră.

Cea de-a doua oprire este la Casa de pensii București, unde se solicită ajutorul pentru înmormântare. Din păcate, nici aici nu are parte de o situație mai ușoară. Încă de la intrare îi este înmânată o listă cu actele necesare, printre care se află și cuponul de pensie, emis de aceeași instituție.

Reporter: Certificatul de deces l-am luat de la primărie. Nu se ia automat, că a intrat legea cu copiile la copii? Angajat Casa de Pensii Bucureşti: Nu merge nimic aici! Prea multă tehnologie. Trebuie tot ce scrie acolo.

Reporter: Şi de pe buletin. Şi copie şi original? Angajat Casa de Pensii Bucureşti: Dacă aşa scrie acolo!

Funcționarii care nu respectă legea vor fi pedepsiți, însă nu cu amenzi

Deși autoritățile încearcă să scoată din uz dosarele cu șină, angajații de la ghișeu nu au de gând să respecte noile legi. Reprezentanții Ministerului Muncii susțin că au demarat mai multe proiecte pentru a digitaliza instituțiile statului, inclusiv primăriile și Casele de pensii. În cazul în care angajații nu respectă legile impuse de autorități, ar putea fi trași la răspundere. Actul normativ nu incluse însă și amenzi pentru pedepsirea funcționarilor care nu o respectă.

„Anul acesta vom renunța la parte din hârtii, n-aş putea să va spun la care. Pot să vă spun că există softuri, din păcate sunt prea puţin folosite. Angajaţii de la stat pot fi pedepsiți pe cale administrativă dacă nu respectă noua lege", spune Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

„Trebuie să-i ceară numele funcționarului public, să depună la registratură o solicitare de cercetare a funcționarului respectiv, pentru că nu şi-a îndeplinit datoria", spune şi George Tuţă, inițiatorul legii fără copii la documente.