Biden afirmă că Statele Unite „nu au de gând să aștepte la nesfârșit” ca Iranul să adere din nou la acordul nuclear. „Am greșit atunci când ne-am slăbit influența în Orientul Mijlociu”

Biden afirmă că Statele Unite „nu au de gând să aștepte la nesfârșit” ca Iranul să adere din nou la acordul nuclear. „Am greșit atunci când ne-am slăbit influența în Orientul Mijlociu”Sursa foto: arhiva EVZ

Astăzi, președintele Biden a afirmat că Statele Unite “nu au de gând să aștepte la nesfârșit“ ca Iranul să adere din nou la acordul nuclear. Declarația a fost făcută în decursul unei conferințe de presă comune avute la Ierusalim cu premierul israelian Yair Lapid, conferință în timpul căreia ambii politicieni s-au angajat să nu permită Iranului să producă armament nuclear.

Biden și-a motivat totodată apropiata întâlnire pe care o va avea cu prințul moștenitor saudit, deși oficiali ai serviciilor americane de informații îl suspectează că ar fi ordonat asasinarea și mutilarea jurnalistului Jamal Khashoggi, el susținând că saudiții trebuie să fie implicați în orice fel de eforturi care ar fi menite să aducă stabilitate în această regiune altminteri instabilă, notează The Washington Post.

Joi, Biden va primi totodată și Medalia Prezidențială de Onoare – cea mai înaltă distincție din Israel, care ulterior a mai fost înmânată foștilor președinți Barack Obama și Bill Clinton. Este prima vizită pe care Biden o efectuează în Israel în calitate de președinte.

La conferința de presă de joi, Biden a continuat să-și justifice apropiata sa vizită în Arabia Saudită, afirmând că “întotdeauna”, el aduce în discuție drepturile omului. Vizita a provocat acuzații potrivit cărora Biden “oscilează” în privința promisiunii sale de a face ca Arabia Saudită să devină  un stat ‘paria’ după asasinarea lui Khashoggi.

Biden s-a declarat îngrijorat

Joi, întrebat dacă le va vorbi liderilor saudiți despre asasinarea lui Khashoggi și despre alte acuzații legate de încălcarea drepturilor omului, Biden a ripostat, afirmând că el se va întâlni și cu alți nouă șefi de stat și că faptul că evenimentul are loc în Arabia Saudită e o pură întâmplare.

„Motivul pentru care plec în Arabia Saudită e unul mult mai larg. Motivul principal este acela de a susține interesele Statelor Unite. Cred că am greșit atunci când ne-am slăbit influența în Orientul Mijlociu”. Biden s-a declarat îngrijorat de faptul că, dacă Statele Unite nu vor continua să se implice în regiune, asta va crea un vacuum care va fi acoperit de China sau de Rusia, „atât împotriva intereselor Statelor Unite și Israelului, cât și împotriva intereselor multor altor țări”.

„Voi aduce în discuție – aduc mereu în discuție problema drepturilor omului”, a conchis el. „Dar poziția mea în privința lui Khashoggi a fost foarte clară. Dacă cineva, din Arabia Saudită sau din orice altă țară, nu înțelege asta, atunci însemnă că oamenii aceia nu sunt de multă vreme la curent”.

Khashoggi a colaborat în calitate de comentator la The Washington Post.

Articol de John Wagner și Mariana Alfaro

Traducerea: Alexandru Danga/adanga/fmatei