Poate oare reînnoda lucrurile fără să se renege? Biden face o călătorie periculoasă în Arabia Saudită
- Adriana Popescu
- 12 iulie 2022, 13:23
Promisese Arabiei Saudite un statut de "paria", iată că acum se pregăteşte să se întâlnească cu prinţul moştenitor Mohammed ben Salman: Joe Biden pleacă marţi în prima vizită deosebit de delicată în Orientul Mijlociu.
Preşedintele american soseşte miercuri în Israel, dar mai ales, vineri va merge la Jeddah, în Arabia Saudită, notează La Libre. AToate articoleleir Force One va face un zbor direct inedit între statul israelien şi această ţară care nu-i recunoaşte existenţa. Donald Trump parcusese un traseu istoric, în 2017, dar în sens invers.
În campanie, Joe Biden voise să ducă monarhia la rangul de "paria" pentru asasinarea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi. După ce a fost ales, a declasificat un raport care conchidea că "MBS", omul forte al regatului, "validase" această crimă.
"Cec în alb"
Dar iată-l gata să reînnoade relaţiile cu o ţară care este de decenii un aliat strategic inevitabil al Statelor Unite, un mare furnoizor de petrol; şi un cumpărător avid de armament.
"Noi am răsturnat politica cecului în alb pe care o moştenisem" de la precedentul preşedinte, Donald Trump, foarte indulgent cu Riadul, se apără Joe Biden într-un articol în "Washington Post", sâmbătă.
"De la început, scopul meu a fost să reorientez - dar nu să rup - relaţiile", spune el.
"Ştiu că mulţi nu sunt de acord cu decizia mea de a merge în Arabia Saudită", constată democratul de 79 de ani, care promite că "libertăţile fundamentale" vor fi pe agenda călătoriei sale.
Joe Biden "a descoperit ceea ce toate administraţiile americane realizează de decenii: sunt multe lucruri în Orientul Mijlociu şi în lume care sunt mult mai uşor de făcut dacă saudiţii încearcă să te ajute", rezumă Jon Alterman, expert al Center for strategic and international studies (CSIS).
În articolul său, Joe Biden asigură că Riadul "colaborează cu experţii (săi) pentru a contribui la stabilizarea pieţei petroliere".
Washingtonul ar dori ca primul exportator de ţiţei din lume să deschidă robinetul pentru a scădea preţul ridicat al benzinei, care subminează şansele democraţilor la alegerile legislative din noiembrie.
Conducători de SUV-uri
"Interesele strategice şi mulţumirea conducătorilor de Ford Expedition (unul din SUV-urile prefereate ale americanilor, n. red.) au prevalat întotdeauna asupra activiştilor curajoşi" din Orientul Mijlociu, declară Steven Cook, expert al Council for Foreign Relations.
Washingtonul are de asemenea nevoie de Arabia Saudită pentru a se opune Iranului.
Dincolo de eventuale anunţuri, Casa Albă ştie că miza acestei vizite va fi mai ales o imagine: întâlnirea cu Mohammed ben Salman, pe care Joe Biden îl va vedea în timpul unei întâlniri lărgite în jurul regelui Salman.
Va fi o întâlnire publică sau departe de obiectivele camerelor? Va exista o strângere de mână? Un schimb de amabilităţi?
Nimeni nu se îndoieşte că echipa Biden "a petrecut mult timp să se gândească (la această întâlnire) şi să o gestioneze. Necunoscuta este, evident, că cealaltă parte poate perturba planurile sale", explică Marti Flacks, specialistă în drepturile omului la CSIS.
Joe Biden nu vrea să pară un cinic ce se dezice de opiniile sale pentru câţiva barili. Dar "MBS" poate fi tentat să-şi concentraze proiectoarele pe interacţiunea cu "liderul lumii libere".
Pentru a bloca reproşurile de târguială, preşedintele american încearcă să-şi dea în articolul său un rol dominant, el, care până acum, s-a ocupat mult mai puţin de Orientul Mijlociu decât de Rusia sau de China.
El se vede un facilitator al "tendinţelor promiţătoare" în regiune şi în strategia faţă de pericole: programul nuclear iranian, războiul din Yemen, izbucnirile în Siria, în Libia, în Irak şi în Liban.
Jurnalistă ucisă
Joe Biden promite în special "să aprofundeze şi să extindă" procesul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi anumite ţări arabe, lansat sub tutela lui Donald Trump.
În jurul liniei simbolice pe care o va trasa Air Force One, analiştii anticipează câteva anunţuri privind relaţia dintre Arabia Saudită şi Israel.
Statul israelian ţine mult să-l primească pe Joe Biden cu mare pompă, chiar în plin tumult politic: Israelul organizează în noiembrie al cincilea rând de alegeri în mai puţin de patru ani.
Preşedintele american urmează să se întâlnească cu prim-ministrul interimar Yair Lapid, dar consilierii săi insistă pe faptul că se va întâlni şi cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, în vreme ce Donald Trump îi ignorase, mai mult sau mai puţin, pe palestinieni în timpul mandatului său.
Va plana o umbră asupra acestei vizite: cea a jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh, ucisă în mai într-un raid israelian.
Familia sa a cerut să se întâlnească cu Joe Biden. Casa Albă refuză până acum orice comentariu privind această cerere.
Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/czaharia