Evenimentul Zilei > International > BERLINER ZEITUNG: „Lumina de la capătul tunelului devine mai strălucitoare”
BERLINER ZEITUNG: „Lumina de la capătul tunelului devine mai strălucitoare”

BERLINER ZEITUNG: „Lumina de la capătul tunelului devine mai strălucitoare”

În discursul său de Crăciun, președintele federal continuă să ceară cetățenilor să fie rezonabili, amintind de cei care sunt afectați în mod deosebit de coronavirus.

De Crăciun, președintele federal Frank-Walter Steinmeier a recunoscut câtă suferință și renunțare a generat pandemia de coronavirus, dar a oferit și pârghii ale speranței. „Am avut o perioadă dificilă.

Pandemia umbrește, de asemenea, și această sărbătoare de Crăciun”, a menționat Steinmeier în discursul său ce urmează a fi difuzat pe 25 decembrie. „Putem aștepta cu nerăbdare să sărbătorim Crăciunul viitor așa cum ne place: într-un mare cerc familial, alături de prietenii noștri, cu îmbrățișări și cântece.”

Există motive să fim optimiști, a subliniat președintele federal. Vaccinurile au fost aprobate în această săptămână în curs, iar vaccinările vor începe duminică. „Înaintea noastră se așterne încă un drum lung și dificil, dar vedem cum mult așteptata lumină de la capătul tunelului devine mai strălucitoare. Acum ne vom apropia pas cu pas de ieșirea din criză.”

Șeful statului a descris efectele devastatoare ale crizei provocate de pandemie. „Un mic virus a pus mâna pe viețile și gândurile noastre, a zădărnicit planurile și a distrus visurile.” Oamenii au trebuit să renunțe la multe lucruri pe care le așteptau cu nerăbdare. „Pandemia ne-a amintit de cât de vulnerabili suntem noi, oamenii, cât de fragil este ceea ce numim viața noastră normală.”

Este dificil să sărbătorim Crăciunul fără griji, a adăugat Steinmeier. „Mulți oameni în vârstă și bolnavi rămân singuri pentru a se proteja de virus. Pentru unii, în special pentru tineri, această noapte liniștită va fi mult prea liniștită.” Președintele german a reamintit efortul personalului din unitățile de terapie intensivă și grija pe care le-o poartă rudele sau prietenii lor. „Mă gândesc la oamenii care au pierdut lupta împotriva bolii. Mulți s-au stins printr-o moarte amară, însingurată, și toți ne lipsesc.” La fel de mult au suferit și țările vecine Germaniei.

Steinmeier a transmis și următoarea rugăminte: „Pe lângă multele aspecte întunecate, vă rog să nu uitați laturile luminoase ale acestui an, mai ales în aceste zile care ne stau înainte: virusul nu ne îndepărtează unii de alții. Dimpotrivă, ne apropie.” Mulți oameni s-au depășit pe ei înșiși în lupta cu coronavirusul. Mulți au sprijinit „magazinul de la colț, școala de muzică, clubul sportiv” sau au făcut voluntariat. „Într-o perioadă de incertitudine, am aflat că putem avea încredere în democrația noastră.” Cei care neagă pericolul virusului sunt adesea deosebit de vocali. „Totuși, cei rezonabili reprezintă marea majoritate”.

De aceea, acest Crăciun este și un festival al speranței, a subliniat Steinmeier. „Majoritatea oamenilor din țara noastră acționează cu considerație și solidaritate, nu pentru că statul le ordonă, ci din rațiune, compasiune și responsabilitate. Sper că vom lua cu noi acest spirit civic în anul care vine.” Președintele a mai îndemnat la solidaritate și față de cei tineri care au fost încetiniți de pandemie chiar la începutul formării, studiilor sau carierei lor.

Din experiențele generate de pandemie, curajul și puterea ar putea fi, de asemenea, extrase pentru a face față altor amenințări, cum ar fi schimbările climatice, foametea sau sărăcia, a completat președintele federal Frank-Walter Steinmeier. „Să acționăm împreună – în țara noastră, în Europa, cu un nou guvern peste Atlantic și, de asemenea, la nivel mondial.”

https://www.berliner-zeitung.de/news/steinmeier-das-licht-am-ende-des-tunnels-wird-heller-li.128228

Traducerea: Vera Ștefan

Rador