Motivul surprinzător pentru care oamenii preferă berea rece. Specialiștii au găsit răspunsul

Motivul surprinzător pentru care oamenii preferă berea rece. Specialiștii au găsit răspunsul De ce oamenii preferă să consume berea rece? Sursa Foto: Arhiva EVZ

Specialiștii de la Academia Chineză de Științe au descoperit motivele pentru care oamenii preferă berea rece.

De ce ne place berea rece?

Potrivit oamenilor de știință, moleculele din băuturile alcoolice se comportă diferit în funcție de temperatură și concentrația de alcool. Atunci când temperaturile sunt mai mari, moleculele din bere se dispersează, iar astfel gustul băuturii este mai puțin intens.

În schimb, când temperaturile sunt scăzute, moleculele „se adună”, făcând astfel ca gustul să capete noi arome și să aibă o senzație mai puternică.

Acest lucru este valabil mai ales pentru berea cu un conținut mai mic de alcool (5-11%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Berea Lager

Gust mai intens și aromat la temperaturi scăzute

Când vorbim de temperaturi de aproximativ 5°C, moleculele din bere le copiază pe cele din băuturile cu un conținut mai ridicat de alcool. Gustul devine astfel mai intens și mai aromat.

Oamenii de știință au analizat conținutul de alcool din baijiu, o băutură tradițională chineză. Ei au observat cum diferența de conținut de alcool, care poate varia între 40% și 60% în funcție de soi, este percepută diferit. Această percepție este influențată în funcție de temperatura la care este consumat.

Un lucru similar se întâmplă și în cazul berii, care devine mai aromată atunci când se consumă rece.

Cercetătorii au evaluat structura moleculară a unei serii de soluții cu concentrații crescânde de alcool etilic în apă la diferite temperaturi.

bere, studiu

Diferențele de percepție a gustului de alcool

Ei au observat că, la temperatura camerei și la concentrații scăzute de etanol, acesta tinde să se aranjeze în structuri piramidale în jurul moleculelor de apă, în timp ce, pe măsură ce concentrația crește, ia o configurație în formă de lanț. Cu toate acestea, aceste structuri tind să se modifice atunci când soluțiile sunt încălzite sau răcite. Acest lucru ar putea explica diferențele de percepție a gustului de alcool:

„Gustul este rezultatul unei interacțiuni complexe între mai mulți factori. Percepția noastră este rezultatul unor senzații gustative și olfactive, somato-senzoriale și este afectată de influența temperaturii, în funcție de mecanismul de însumare a stimulilor care face ca percepția gustativă să fie potențată sau nu la nivelul receptorilor de ansamblul altor caracteristici ale ceea ce consumăm sau, în acest caz, ale băuturii", a declarat Gabriella Cadoni, specialist la Università Cattolica del Sacro Cuore.

Toate celulele care găzduiesc receptorii gustativi au un senzor termic care le permite perceapă într-un anumit fel aroma:

„Luând în considerare în special temperatura, aceasta influențează gustul. Toate celulele care găzduiesc receptorii gustativi au un senzor termic care le permite să o perceapă, influențând intensitatea semnalului transmis și oferind, de asemenea, o explicație a motivului pentru care aceeași băutură pare diferită în funcție de temperatura la care este degustată", adaugă Gabriella Morini.

Rezultatele detaliate au fost publicate în revista Matter.