BEM opreşte numărarea voturilor

BEM opreşte numărarea voturilor

Biroul Electoral Municipal (BEM) a oprit, în această seară, reverificarea buletinelor de vot nule, însă preşedinţii secţiilor de votare în care voturi valabile au fost declarate nule ar putea fi sancţionaţi, a declarat, miercuri, preşedintele forului, judecătorul Ileana Dănăilă.

BEM respectă legea, astfel că respectă hotărârea Biroului Electoral Central (BEC) şi se opreşte din reverificarea voturilor nule. (...) Totuşi, în privinţa voturilor pe care le-am găsit valabile deşi fuseseră declarate nule, am discutat posibilitatea de a sancţiona preşedinţii din respectivele secţii. Sancţiunea nu va fi stabilită de noi, ci de cel care i-a numit, respectiv preşedintele Tribunalului Bucureşti", a declarat Dănăilă.

Aceasta a precizat că respectivii preşedinţi ar putea fi amendaţi sau li s-ar putea interzice să participe în această calitate la scrutine viitoare.

BEM decisese, ieri seară, ca toate buletinele de vot nule din toate sectoarele Capitalei să fie reverificate, majoritatea membrilor Biroului apreciind că sunt prea multe voturi nule în raport cu numărul voturilor valabil exprimate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei mai mulţi membri BEM au decis să semneze, azi, procesul-verbal de încheiere a primului tur de scrutin, însă reverificarea buletinelor nule a continuat, scopul declarat al acţiunii fiind ca, în cazul în care numărul voturilor nule ar fi fost însemnat, situaţia să fie raportată la BEC, care să decidă în consecinţă.

Până azi după-amiază, membrii BEM găsiseră aproape 700 de voturi valabile printre cele considerate, iniţial, nule, după verificarea a 65 la sută dintre buletinele de vot din sectorul 5.

Decizia BEC că renumărarea voturilor nule nu are fundament legal, care i-a făcut pe cei de la BEM să oprească reverificarea, a venit în această seară, înainte ca cei de la circumscripţia bucureşteană să apuce să termine de analizat voturile nule din sectorul 5.

(20:50)