Becali Bank aşteaptă testul BNR

Becali Bank aşteaptă testul BNR

George Becali a depus la Banca Naţională a României documentaţia necesară pentru înfiinţarea unei instituţii de credit pe care o va numi Becali Bank. Finanţatorul echipei de fotbal Steaua va depune 30 de milioane de euro pentru înfiinţarea capitalului social al viitoarei bănci.

De asemenea, un fin de-al lui Becali va deţine o participaţie de 10 la sută din capitalul social al instituţiei de credit.

Instituţia de credit va funcţiona în palatul miliardarului din Aleea Alexandru 1. Becali Bank va fi prima banca din România axată exclusiv servicii de private banking, ceea ce presupune ca un angajat al băncii să devină consultantul financiar al clientului.

Oameni-cheie De remarcat că latifundiarul din Pipera a reuşit să îşi strângă o echipă de bancheri cu experienţă care să-i conducă instituţia de credit şi să-l ajute să obţină aprobarea de funcţionare de la Banca centrală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Gabriela Tudor va fi preşedinte al Consiliului de Administraţie, Anca Şoricuţ va fi director executiv, iar Adrian Grigoriu va fi numit vicepreşedinte executiv.

Gabriela Tudor (foto) şi-a început cariera în urmă cu 34 de ani, lucrând pentru sucursala de la Londra a fostei Bănci Române de Comerţ Exterior. A absolvit Facultatea de Comert Exterior de la ASE în1971 şi a fost colegă de promoţie cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

În cadrul BNR, Tudor a fost şi director general responsabil cu operaţiunile de piaţă şi reglementări valutare, apoi consilier al guvernatorului. Ulterior a fost numită vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte al RoBank, iar din 2005 pana în 2007 vicepreşedinte al CEC.

BNR vrea transparenţă Pentru a funcţiona, Becali Bank trebuie să obţină aprobarea constituirii instituţiei de credit şi autorizarea de funcţionare de la Banca Naţională Română.

Chiar dacă obţine trece de primul pas al procesului, viitoarea bancă a lui George Becali nu va putea funcţiona fără autorizarea de funcţionare.

O altă condiţie impusă de banca centrală este ca sumele destinate capitalului social să provină din surse proprii, să nu fie împrumutate.

BNR evaluează acţionarii unei instituţii de credit în funcţie de provenienţa fondurilor cu care doresc să constituie capitalul social. De asemenea, banca centrală verifică transparenţa sursei fondurilor şi capacitatea acţionarilor de a susţine financiar banca, în caz de nevoie.

Reputaţia acţionarilor în mediul de afaceri din România reprezintă un alt criteriu verificat de BNR.

Între DNA şi BNR Gigi Becali, a fost audiat, ieri, timp de patru ore la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul privind schimburile de terenuri pe care acesta le-a făcut cu Ministerul Apărării Naţionale.

„Am dat o declaraţie pentru că vin alegerile“, a comentat Becali la ieşire, după care a refuzat să dea alte detalii cu privire la audierea sa. Procurorii anticorupţie anchetează modul în care în 1999 MApN a fost de acord să îi cedeze lui Becali un teren de 20,9 hectare, în schimbul unei suprafeţe cu o valoare de piaţă mult mai mică, situată în comuna Ştefăneştii de Jos, din judeţul Ilfov.

Sursa: Ziarul Financiar

(14:15)