Beatrice Rancea pusă sub control judiciar de DIICOT. Procurorii estimează un prejudiciu uriaș

Beatrice Rancea pusă sub control judiciar de DIICOT. Procurorii estimează un prejudiciu uriaș

Beatrice Rancea, directoarea Operei Naționale din Iași, a fost pusă sub control judiciar de DIICOT, într-un dosar penal care vizează un prejudiciu de peste 5 milioane de lei.

Beatrice Rancea a fost pusă sub control judiciar de procurorii DIICOT. Beatrice Rancea, în calitate de director al Operei Naționale din Iași, este acuzată de delapidare, într-un dosar penal. Alături de ea, în acest caz mai sunt implicate alte zece persoane.

Procurorii verifică mai multe contracte de achiziții publice derulate de instituția condusă de Beatrice Rancea. Într-un comunicat de presă, DIICOT a precizat că prejuduciul estimat în dosar se ridică la aproximativ cinci milioane de lei.

Potrivit comunicării, investigatorii au descins în 26 locații din Iași și București, urmărind un grup infracțional organizat. Infractorii erau specializați în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe durata controlului judiciar Beatrice Rancea trebuie să respecte o serie de obligații impuse de anchetatori.

Beatrice Rancea pusă sub control judiciar de DIICOT

DIICOT a stabilit că, începând cu 2014, acest grup, coordonat de Beatrice Rancea, ar fi acționat în municipiile Iași, respectiv București. Scopul lor era de a obține sume de bani, provenind din subvenții și alocări bugetare. Acțiunile vizau delapidarea acestor sume, acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

„Concret, scopul organizării grupului infracţional a fost cel al obţinerii unor sume mari de bani din bugetul entităţii angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii şi ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însuşirea unei cote mari a subvenţiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii. Investigaţia penală a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte, au vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile. Gruparea a acţionat, în diferite perioade, atât în municipiul Iaşi, cât şi în Bucureşti, activitatea infracţională din ultima perioadă fiind desfăşurată pe raza municipiului Iaşi”, spun reprezentanţii DIICOT.

Banii au fost cheluiți în interesul membrilor grupării și a colaboratorilor acestora. În urma investigației s-a stabilit că activitatea infracțională a grupării ar fi acoperit întreaga gamă a achizițiilor. Pe de altă parte, grupul scotea alte sume de bani din cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.

Gruparea ar fi acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București. În ultimii ani, activitatea infracțională a fost desfășurată pe raza municipiului Iași.