Evenimentul Zilei > International > Baza mercenarilor Wagner din Lugansk a fost distrusă de ucraineni. „Numărul morţilor este în curs de stabilire”
Baza mercenarilor Wagner din Lugansk a fost distrusă de ucraineni. „Numărul morţilor este în curs de stabilire”

Baza mercenarilor Wagner din Lugansk a fost distrusă de ucraineni. „Numărul morţilor este în curs de stabilire”

Forţele ucrainene au distrus baza în care se aflau mercenarii din grupul Wagner din Popasna (estul Ucrainei). Nu a fost anunțat încă numărul victimelor, dar atacul a fost un real succes.

Forţele ucrainene au vizat un cartier general al grupării paramilitare de mercenari ruseşti Wagner din Popasna (estul Ucrainei), au anunţat şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serghii Gaidai, şi mai mulţi reporteri de război pro-ruşi.

Numărul victimelor nu a fost anunțat, dar s-a aflat că liderul grupării Wagner, Evgeni Prigojin a murit în atac. Cu toate astea, rușii nu au recunoscut acest lucru. Gaidai a scris pe Telegram că forţele ucrainene „au lovit un cartier general al inamicului al cărui loc a fost stabilit datorită unui jurnalist rus”. „De data aceasta, atacul de succes a distrus ieri sediul central al PMC Wagner din Popasna”, a spus el şi a adăugat că „numărul morţilor este în curs de stabilire”.

Un alt reporter de război pro-rus, numit Kotenok, a scris pe Telegram: „A fost efectuată o lovitură într-una dintre locaţiile PMC Wagner din Popasna. Surse din Donbas confirmă acest lucru. Probabil «Himars». Surse ucrainene raportează moartea lui Prigojin – noi nu o confirmăm.”

Ucrainenii au distrus grupul Wagner

Forţele ucrainene au mai multe rachete de artilerie de înaltă mobilitate furnizate de SUA (n.r. HIMARS), care lansează rachete capabile să lovească ţinte ruseşti localizate la depărtare. Deputatul ucrainean Oleksii Honcharenko a scris pe Facebook: „Nu mai există Cartierul Wagner la Popasna. Vă mulţumim, HIMARS şi Forţelor Armate ale Ucrainei!” Grupul a fost desfăşurat în Crimeea şi regiunea ucraineană Donbas în 2014, când forţele susţinute de Kremlin au alungat trupele ucrainene din zonele pe care le-au considerat parte a Rusiei. Grupul paramilitar ar fi făcut foarte mult rău.

Cu toate astea, Kremlinul nu a recunoscut niciodată existenţa grupării Wagner, dar informaţiile obţinute de Occident susţin că grupul are legături cu Evgheni Prigojin – supranumit „bucătarul lui Putin”. Ucrainenii ar fi aflat unde se află sediul acestora de la jurnalistul rus pro-Kremlin, Serghei Sreda, dintr-o postare Telegram pe 8 august. Oamenii lui Zelenski ar fi avut un plan foarte bine pus la punct, potrivit
Ukrainska Pravda.