Băutorii înrăiți nu reușesc să își controleze comportamentul, indiferent de cât de mult încearcă. Studiu

Băutorii înrăiți nu reușesc să își controleze comportamentul, indiferent de cât de mult încearcă. Studiu

Studiul publicat în revista Alcohol - Clinical and Experimental Research a constatat că persoanele cu tulburări de consum de alcool (AOD) au fost afectate în mod semnificativ la testele cognitive și motorii până la trei ore după ce au băut o băutură alcoolică concepută pentru a imita obiceiurile lor tipice. Acest lucru este semnificativ, deoarece doar aproximativ 10% dintre persoanele cutulburări de consum de alcool urmează un tratament, iar consumul excesiv de alcool este în creștere. Unii dintre ei merg dincolo de binging-ul de bază, angajându-se în ceea ce se numește „băutură de mare intensitate”, care este definită ca fiind consumul de alcool la niveluri de două ori mai mari decât în cazul unui binge drinking.

Studiul a analizat trei tipuri de băutori tineri adulți, majoritatea în vârstă de 20 de ani, care au făcut parte din Chicago Social Drinking Project, un studiu de cercetare în curs de desfășurare inițiat de Andrea King în 2004. Cei 397 de participanți au fost categorisiți în trei grupe „băutori înceți”, „băutori sociali grei” și cei care făceau abuz de alcool.

Băutorii înceți au fost definiți ca fiind persoane care beau până la șase băuturi „standard” pe săptămână, dar care nu fac chefuri, în timp ce băutorii sociali grei au fost definiți ca fiind cei care beau cel puțin 10 băuturi pe săptămână și fac chefuri de alcool de una până la cinci ori pe lună. Cel de-al treilea grup a inclus băutorii care îndeplineau criteriile pentru tulburarea de consum de alcool - 28 sau mai multe băuturi pe săptămână pentru bărbați și 21 pentru femei - și care consumau în mod frecvent alcool în mod excesiv, adică cel puțin 10 sau mai multe zile într-o lună.

Persoanele din toate cele trei grupuri au fost testate în două momente diferite: o dată cu alcool, și într-o altă cu băutură placebo concepută să imite alcoolul. De fiecare dată, participanților la studiu li s-a spus că ar putea primi un stimulent, un anti-depresiv, alcool sau placebo. Băutura a fost o băutură mixtă aromatizată cu alcool de cereale de 190 de grade, măsurată în funcție de greutatea corporală pentru a egaliza efectul băuturii alcoolice între diferitele tipuri de corp. Femeile, care metabolizează alcoolul în mod diferit față de bărbați și se pot intoxica mai ușor, au primit o doză care reprezenta 85% din cea administrată bărbaților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Testele după băutură au dovedit că abilitatea cognitivă scade considerabil

Înainte de a bea și la diferite intervale de timp după ce au dat pe gât băutura, au fost testate nivelurile de alcool. La intervale de 30 și 180 de minute, participanții au fost întrebați cât de afectați se simțeau pe o scară de la „deloc amețit” la „extrem de amețit”. De asemenea, participanții au completat două sarcini de performanță cognitivă înainte de a bea și la fiecare interval de o jumătate de oră: una a fost o sarcină de motricitate fină în care participanții la studiu au fost notați în funcție de cât de repede puteau pune cuie în găuri; cealaltă a fost o sarcină ce putea fi rezolvată cu un creion și hârtie, concepută pentru a testa abilitățile cognitive.

Studiul, citat de CNN, a sprijinit ideea că băutorii înrăiți pot gestiona doze mai mari fără a fi afectați. La 30 de minute, atât băutorii înrăiți, cât și cei cu tulburări de consum de alcool nu au avut probleme la testul cognitiv, în timp ce băutorii mai înceți s-au simțit sedați și obosiți. Nici băutorii înrăiți și nici cei cu tulburări de abuz de alcool nu s-au simțit afectați atunci când au fost întrebați. Cu toate acestea, ambele grupuri s-au descurcat la fel de prost la sarcina de a pune piulițe în găuri, mai ales după 30 de minute.

Pentru a vedea dacă cei cu această tulburare ar fi fost afectați la niveluri mai mari de alcool care imitau mai bine consumul lor tipic, cercetătorii le-au mai dat un pahar de alcool la 60 de participanți care aveau tulburări de consum de alcool. La doza mai mare, persoanele cu tulburare de consum de alcool au avut cu 50% mai multe deficiențe mentale și motorii decât după ce au luat doza mai mică, a constatat studiul. În plus, aceștia nu au revenit complet la nivelul lor de performanță de bază după trei ore.

În concluzie, studiul evidențiază limitările toleranței în cazul tulburărilor legate de consumul de alcool, sugerând că, chiar și cu multă experiență în consumul de alcool, nu înseamnă că nu ești afectat.