Evenimentul Zilei > Social > Bătaie pe un singur post de astronaut la Agenția Spațială Europeană. S-au înscris 255 de români. Ce salariu va avea câștigătorul
Bătaie pe un singur post de astronaut la Agenția Spațială Europeană. S-au înscris 255 de români. Ce salariu va avea câștigătorul

Bătaie pe un singur post de astronaut la Agenția Spațială Europeană. S-au înscris 255 de români. Ce salariu va avea câștigătorul

Pentru prima dată în decurs de 11 ani, Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat un nou apel pentru candidați astronauți. ROSA a anunțat că 199 de bărbați și 56 de femei din România au depus candidaturi pentru aceste posturi, în total la nivel european fiind înscriși 22589 de candidați.
Un număr de 255 de români (199 de bărbați și 56 de femei) și-au depus candidaturile pentru ocuparea unui post de astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA), după ce pentru prima oară în ultimii 11 ani, ESA a lansat un apel pentru candidați astronauți. În total, la nivel european, s-au înscris peste 22.000 de candidați.

Agenția Spațială Româna (ROSA) a decis să accepte și un număr de candidați cu un anumit grad limitat de dizabilități fizice. Zece dintre românii care și-au exprimat interesul, respectiv opt bărbați și două femei, s-au înscris la această categorie.

Sunt 22.589 de candidați din 25 de țări europene care vor concura

Agenția Spațială Româna:Pentru prima dată în decurs de 11 ani, Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat un nou apel pentru candidați astronauți. 199 de bărbați și 56 de femei din România au depus candidaturi pentru aceste posturi, în total la nivel european fiind înscriși 22589 de candidați.

Pentru această campanie de recrutare, ESA a decis să accepte și un număr de candidați cu un anumit grad limitat de dizabilități fizice. Zece dintre românii care și-au exprimat interesul, respectiv opt bărbați și două femei, s-au înscris la această categorie.
Cifrele au fost anunțate astăzi, 23 iunie 2021, în cadrul unei conferințe de presă ESA. Față de selecția anterioară, încheiată în 2009, acum s-au înscris de 2,5 ori mai mulți candidați, respectiv de 4 ori mai multe femei.
Agenția Spațială Română (ROSA) le urează succes tuturor candidaților din România!”, este mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a Agenției Spaţiale din România.

Un astronaut ESA poate ajunge să câștige și peste 10.000 de euro pe lună

ESA doreşte să angajeze între  patru şi şase astronauţi de carieră, care vor primi poziţii de angajaţi permanenţi şi care vor fi distribuiţi în cadrul unor misiuni spaţiale. Agenţia doreşte să angajeze, de asemenea, până la 20 de bărbaţi şi de femei în calitate de „rezerve”, iar aceste persoane vor fi selectate pentru o serie de misiuni specifice.

Salariul de bază al unui astronaut ESA va fi conform unei scheme de salarizare, folosită și în cazul înalților funcționari UE sau NATO și poate ajunge până la circa 100.000 de euro pe an, conform unor surse ROSA.

Care sunt etapele de testare ale viitorilor astronauți europeni

Prima etapă va fi una de evaluare, în cadrul căreia toate cererile vor fi analizate pe baza tuturor documentelor depuse, a formularului de cerere și a chestionarului de screening completat ca parte a procesului de înscriere.

„Se vor desfășura mai multe runde de screening pe baza tuturor documentelor prezentate împreună cu formularul de cerere, precum și a chestionarului de screening completat ca parte a cererii. În plus, cererile de selecție a candidaților cu dizabilități fizice vor fi supuse unui control medical pe baza deficiențelor eligibile”, conform ROSA.

Etapele prin care vor trece candidații sunt:

  • Screening: se vor desfășura mai multe runde de screening pe baza tuturor documentelor prezentate împreună cu formularul de cerere, precum și a chestionarului de screening completat ca parte a cererii. În plus, cererile de selecție a candidaților cu dizabilități fizice vor fi supuse unui control medical pe baza deficiențelor eligibile.
  • Faza 1 de testare: testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate
  • Faza 2 de testare: testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice
  • Faza 3 de testare: abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.
  • Runda 1 de interviu: interviu în cadrul căruia candidații sunt testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).
  • Runda 2 de interviu: etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu Directorul General al ESA, iar apoi se va lua decizia finală.

Vor urma apoi două „runde de interviu”: În cadrul primei runde, candidații vor fi testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).

Runda a doua reprezintă etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu directorul general al ESA, iar apoi se va lua decizia finală, relatează rosa.ro