Bătaie în Parlamentul din Georgia. Liderul puterii, lovit cu pumnul în față| Video

Bătaie în Parlamentul din Georgia. Liderul puterii, lovit cu pumnul în față| Video Sursa foto: Captură ecran

Parlamentul din Georgia a fost scena unor evenimente desprinse din filmele de acțiuni. În loc să se bată în idei cum să crească nivelul de trai, demnitarii gruzini s-au caftit la propriu, din cauza unui act normativ referitor la agenții străini. Proiectul legislativ a fost intens criticat atât de statele occidentale cât și de societatea civilă.

Haos în Parlamentul din Georgia

Imaginile difuzate de televiziunile din Georgia ilustrează cum a început bătăia. Liderul partidului „Visul Gerorgian”, Mamuka Mdinaradze a fost lovit cu punctul în față de Aleko Elisashvili, unul dintre parlamentarii opoziției. Separat de conflictul din Parlamentul Georgiei, proiectul legislativ depus de putere a îndepărtat țara de Statele Unite, care se opun adoptării legii.

Mai grav pentru georgieni este faptul că Uniunea Europeană a declarat că inițiativa legislativă este incompatibiliă cu valorile blocului comunitar. Asta în condițiile în care UE a acordat regimului de la Tbilisi statutul de stat candidat pentru aderare.

Liderul puterii, lovit cu pumnul în față

Autorii actului normativ au motivat că proiectul este necesar pantru a elimina ceea ce puterea politică definește a fi „valori pseudo-liberale”. Un concept impus de străini pentru a promova transparența, menționează parlamentarii puterii.

În tabără opoziție, criticii proiectului normativ subliniază că actul normativ este inspirată de legislația din Moscova, unde Duma de Stat a adoptat o lege similară pentru a „închide gura opoziției”. Vladimir Putin este extrem de nepopular în Georgia, din cauza sprijinului pe care Moscova în acordă regiunilor separatise Abhazia și Osetia de Sud.

Bătăie în Parlamentul din Georgia

Sursa foto: Captură ecran

Georgia a părăsit CSI

În 2008, Moscova s-a angajat într-un război de scurtă durată cu Tbilisi, când Georgia a fost înfrântă rapid. În același an, parlametul gruzin a decis cu unanimitate de voturi părăsirea Comitetului Statelor Independente.

Organismul CSI a fost înființat de moștenitoaraea URSS-ului în anul 1991 din fostele state ale blocului sovietic, mai puțin România și țările baltice. De asemenea, și Republica Moldova s-a retras din CSI la fel și Ucraina din cauza Operațiunii Speciale de Eliberare.