Pentru salvarea acestei Case a Studenților s-a realizat și o petiție online prin care se solicit Președintelui Consiliului Județean Iași, ing. Maricel Popa și tuturor consilierilor județeni să nu adopte nicio decizie cu privire la preluarea Casei de Cultură a Studenților înainte de a consulta toți beneficiarii activității acestei instituții și partenerii locali, conectați direct la rolul Casei de Cultură a Studenților din Iași în comunitate. Organizațiile studențești din Iași au trimis scrisori consilierilor județeni prin care au tras un semnal de alarmă.

Este o inițiativă a Consiliului Județean Iași, prin care vor să mute o mare parte din Filarmonica Moldova în spațiile Casei de Cultură. Din păcate, se demonstrează că autoritățile publice locale, printr-un astfel de demers nu suțin scopul real al Casei de Cultură a Studenților. În România există 14 astfel de case a studenților plus cea din Municipiul București. Acestea au scopul de a le oferi studenților activități extracuriculare, posibilitatea să se dezvolte, ar trebui să fie cât mai aproape de universități. Din câte am înțeles, acest proiect s-a respins în comisiile de lucru, dar trebuie să vedem decizia finală”, a declarat în EXCLUSIVITATE pentru EVZ, Petrișor Tucă, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România. rolul Casei de Cultură a Studenților din Iași în comunitate.

Studenții sunt de părere că rezolvarea problemei Filarmonicii Moldova Iași nu pot rezolva generând o altă problemă. Casa de Cultură a Studenților din Iași, găzduiește de zeci de ani acțiuni benefice pentru întreg centrul universitar și trebuie să-și păstreze specificul activității, proiectul de hotărâre fiind un real pericol în calea acestui deziderat. „Renovată și dotată corespunzător, Casa de Cultură a Studenților Iași ar putea deveni sala de concerte de bază pentru Filarmonica Moldova Iași dacă această clădire ar fi în proprietatea județului Iași, fără a afecta activitățile actuale.”

Totodată, trebuie amintit faptul că „organizațiile studențești din Iași nu au fost consultate în procesul inițierii acestui demers, fapt care afectează grav procesul democratic de luare a deciziilor, transparența fiind un principiu vital pentru construcția și dezvoltarea unor instituții sănătoase și aflate la dispoziția comunității academice. Casa de Cultură este a Studenților și trebuie să rămână a Studenților indiferent de forma de proprietate sau de administrare hotărâtă de actorii responsabili de această decizie”, se arată în motivarea petiției online inițiată de către Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași.