Proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară a fost adoptat, pe 17 iunie, de Camera Deputaţilor cu 191 voturi "pentru", 114 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri, după ce fusese adoptat şi de Senat, în data de 3 iunie.

Din proiectul de lege amintit reiese că Guvernul îşi propune să emită ordonanţe în următoarele domenii: Finanţe publice şi Economie; Dezvoltare regională şi Administraţie publică; Apărare Naţională şi Afaceri Interne; Sănătate; Muncă şi protecţie socială; Agricultură; Mediu; Fonduri Europene; Justiţie; Educaţie şi Cercetare; Transporturi şi Infrastructură.

Proiectul permite Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară în 10 domenii de activitate. Ca urmare a unui amendament introdus la Comisia juridică, Executivul va putea, de asemenea, să modifice alte acte normative cu referire la Legea privind transportul în regim de taxi; trecerea CET-urilor din Constanţa şi Bucureşti la autorităţile locale; acordarea stimulentelor pentru culturile de plante energetice; înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Regimul vânătorii şi pescuitului sportiv. De asemenea, Guvernul poate să ia măsuri pentru realizarea variantelor ocolitoare ale oraşelor şi municipiilor, dar şi măsuri financiare pentru reducerea arieratelor pentru administratorul infrastructurii feroviare.